«Alle jenter på bana» er et tiltak som ble startet for å få flere jenter til å satse på fotballen og bli værende innen fotballen lenger. Tiltaket er for alle jenter i nærområdet i alderen 6–17 år, uavhengig av hvilken klubb man tilhører. I løpet av sommeren skal Spjelkavik IL ha seks onsdager med «Alle jenter på bana», der den første av disse ble arrangert i går, onsdag.

– Vi ser at prosentandelen av frafall innen fotballen er større hos jenter enn gutter, samtidig som at det er vanskeligere å få dem tilbake når de først har sluttet. Vi synes det er viktig å få flere jenter til å satse på fotball og at de blir værende lenger. Derfor innførte vi «Alle jenter på bana», som er et lavterskel tilbud med fine treninger og fokus på det sosiale, sier leder for Spjelkavik fotball, Audun Røyset.

– I går var det 64 jenter og mange nye ansikt. I tillegg var det kjekt å se at det var et større innslag av jenter fra flere klubber, tilføyer han.

Leder for fotball i Spjelkavik IL, Audun Røyset, og leder for Fagforbundet Ålesund, Stig Eivin Meisal under den første av seks «Alle jenter på bana»-samlinger som skal være i sommer. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Etter åtte år med tiltaket, merker Røyset effekten «Alle jenter på bana» har hatt.

– For vår egen del har jentekullene våre blitt mer stabile. Nå som vi også ser ut til å få med jenter fra naboklubber, begynner det å bli akkurat slik vi ønsker. Dette er viktig for oss, og vi merker at andre synes det også. Ingen sier nei og det er «all smiles» og positivitet, sier han.

Det var mange jenter som møtte opp på Spjelkavik stadion. Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Vafler måtte til etter treningsøkten. Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Flere med på laget

I år har Spjelkavik fått med Fagforbundet, Tafjord og Thon Hotel på laget som sponsorer for «Alle jenter på bana». Førstnevnte, med leder Stig Eivin Meisal, var i går til stede og delte ut fotballer og andre småting til alle jentene som var der. Fagforbundet-lederen er også utelukkende positiv til «Alle jenter på bana», og mener det er viktig å støtte opp om jentefotballen.

– Vi ser ut ifra lønn og fasilitetene i kvinnefotballen, at den blir nedprioritert sammenlignet med herrefotballen. Vi ønsker å få kvinnefotballen opp på et likt prioriteringsnivå som herrefotballen, og da er dette viktig likestillingsarbeid. Målet er å få flere jenter til å satse på og bli værende i fotballen, så et slikt tiltak er noe vi støtter, sier leder i Fagforbundet Ålesund, Stig Eivin Meisal.

Stig Eivin Meisal delte ut fotballer til alle jentene under onsdagens «Alle jenter på bana»-samling. Foto: Anne Solveig Berge Trandal