Ålesund Sportsdrill har allerede hatt stor suksess innen Artistisk gruppe. I 2018 tok klubben gull i klassen junior artistic group i European Cup med sin første gruppe noensinne. Året etter ble det bronse under EM i klassen junior/senior gruppe, mens etter pandemien i 2020 og 2021, kapret de bronse under sommerens European Cup 2022.

Denne sesongen ønsker Ålesund Sportsdrill å gå ett steg opp i satsingen på gruppen, og har derfor invitert utøvere fra Askøy Turn og Sportsdrillklubb til å være med i gruppen, slik at det blir en samarbeidsgruppe. Gruppen skal hovedsakelig trenes av trenerressursene til Ålesund Sportsdrill, og i helga var det samling for de 22 jentene i Blindheimshallen.

– Det gikk veldig bra i helga. Alle jentene var motiverte, og vi hadde med oss to svært dyktige italienske trenere i Massimo Scotti og Luca Fasano. Dette tror jeg blir svært positivt for gruppen, og jeg tror vi kommer til å vokse på prosjektet sammen, sier sportslig leder og trener i Ålesund Sportsdrill, Kristina Nøstdahl Haugsbø.

Hva var fokuset på denne samlingen?

– Artistisk gruppe er en gren som innebærer mange jenter på gulvet samtidig, hvor fokuset er på oppbyggingen av rutinen, formasjoner og formasjonsskifter. I tillegg er det en del musikktolking og bruk av stav og kropp i kombinasjon. Hovedfokuset på denne samlingen var å koreografere Artistisk gruppe for kommende sesong, forteller Nøstdahl Haugsbø.

Artistisk gruppe i aksjon under helgas samling. Foto: Ålesund Sportsdrill

Italiensk hjelp

Artistisk gruppe er en gren innen sportsdrill hvor man må være over 10 utøvere i samme program. Grenen går ut på å lage en rutine som legger vekt på formasjoner og god blending av dans og stav. Synkronitet og det å være presis er et stort fokus, noe som gjør grenen svært krevende. I 2017 ble Ålesund Sportsdrill den første sportsdrillklubben i Norge til å starte en artistisk gruppe etter anbefaling fra Massimo Scotti, som i dag er en viktig ressurs for klubben. Samarbeidet med Scotti og Fasano har vært til stor hjelp for Ålesund Sportsdrill.

– De har kommet fra en ledende nasjon innen sportsdrill, og delt sin kunnskap og sine erfaringer med oss. Dette har hjulpet både trenere og utøvere i klubben vår til å utvikle seg videre, sier Nøstdahl Haugsbø.

– De synes også at det er veldig kjekt å komme hit for å trene utøverne våre. I tillegg trives de i samarbeid med våre trenere, så dette er et samarbeid begge parter håper vil vare i mange år fremover, legger hun til.

EM er målet

Med hjelp fra Scotti og Fasano over flere år, er det ingen tvil om at Ålesund Sportsdrill har satset høyt på Artistisk gruppe. Ved å inngå en samarbeidsgruppe fremover, håper klubbens sportslige leder at utøverne og den artistiske gruppen skal ta ytterligere steg, og sikter mot EM i Frankrike neste sommer.

– Jeg mener vi har satt sammen en sterk gruppe som vil hjelpe begge klubbene til å vokse. Vi har gjort det klart at vi vil trene den artistiske gruppen som et landslag siden oppstart og utøverne har måtte binde seg til dette. Det har gjort at vi har tatt tre av tre medaljer fra internasjonale mesterskap, og det er naturlig at målene våre blir satt deretter. EM neste år er målet, og vi håper å toppe bronsemedaljen fra 2019, fastslår Kristina Nøstdahl Haugsbø.