Det er det private, Oslo-baserte selskapet Airmine som har utvikla det nye pollenvarselet, som skal være langt mer treffsikker enn det tradisjonelle, som bare gir varsel på fylkesnivå. Alle med det minste snev av pollenallergi vet at pollenspredningen kan være svært så forskjellig i Vanylven og Valldalen, men også ganske så ulik i Spjelkavik og Skarbøvik – ja, faktisk kan det være merkbar forskjell om man bare flytter seg noen titalls meter. Denne lokale variasjonen er det Airmine forsøker å få fram i sitt pollenvarsel, slik at det blir mer nyttig for alle pollenallergikerne blant oss.

Bakgrunnen

Kristin Grenan, som er daglig leder for Airmine, forteller at det hele starta med at gründeren bak selskapet, Kristian Tangen, har et barn med store luftveisproblemer.

– I starten var det meninga å utvikle en tjeneste som både varsla om pollenkonsentrasjonen og om luftkvaliteten med tanke på forurensning. Men kjøpsinteressen for en tjeneste som varsler om luftkvalitet, har foreløpig vist seg å være lav, og derfor valgte han å bare gå videre med pollenvarslinga, opplyser hun.

Deler av gresspollenvarselet for Ålesund mandag 14. august. Lysegrønne områder har liten spredning, mens gule områder har middels spredning. Foto: Skjermbilde

Maskinlæringsbasert

Tjenesten fungerer slik at den varsla konsentrasjonen for i dag eller i morgen av en valgt pollentype (gress, bjørk, hassel osv.), vises i ulike farger på et kart, enten på ei nettside eller i en app. Forskjellen i konsentrasjon vises helt ned til en avstand på 40 meter. Varselet er såkalt datadrevet og er basert på store menger ulike data:

– Varselet er basert både på fysiske målinger, vegetasjon, høyde over havet og erfaringsdata, pluss satellittdata fra ESA, European Space Agency. I Oslo har vi også tilgang på data fra et kommunalt prosjekt som har registrert hvert eneste tre i byen, noe som gjør at varselet der blir ekstra nøyaktig, forklarer Grenan.

Ved hjelp av maskinlæring har de blant anna fått et dataprogram til å kjenne igjen ulike typer vegetasjon på satellittkarta. Det har de gjort ved å fortelle programmet hvilke typer trær det er på ulike steder på kartet, der dette er kjent. Da lærer programmet å kjenne igjen de samme treslaga på satellittbilder fra andre områder.

Fem pilotkommuner

For å teste ut pollenvarselet har Airmine denne sommeren hatt et samarbeid med fem pilotkommuner, deriblant Ålesund kommune. I disse kommunene har innbyggerne hatt tilgang på Airmines pollenvarsel helt gratis. Når pilotperioden er over, skal varselet kunne kjøpes både av kommuner og av enkeltpersoner.

– De kommunene vi har samarbeida med nå i oppstarten, er hovedsakelig smartby-kommuner som er spesielt interessert i digitale løsninger, sier Grenan.

Foreløpig i prøveperioden er Airmine godt fornøyd med responsen fra brukerne:

– Vi har hatt overraskende mye trafikk mot kartet og har fått mange interessante tilbakemeldinger fra innbyggere, som på den måten har vært med å jobbe fram tjenesten, og det er vi svært takknemlige for, sier hun.

Satser internasjonalt

Til neste sesong kommer Airmine også til å satse utenfor Norge, i første omgang i Sverige og Finland og deretter i Storbritannia.

– Når vi kommer utenfor landets grenser blir det for andre pollenslag som er aktuelle, og det holder vi på å lære oss. Men det er tanken at tjenesten vår etter hvert skal kunne brukes over hele verden, sier Kristin Grenan.

Flere stordata-prosjekter på gang

Det er avdeling for teknologi og innovasjon i Ålesund kommune som har ansvaret for kommunens pilot-samarbeid med Airmine. Virksomhetsleder Helge Veum opplyser at dette er et av fem ulike stordata-prosjekter som kommunen har fått støtte til å delta i.

Pollenvarselet er tilgjengelig både på kommunens og Airmines hjemmesider og på app for mobil.