Med en slik historie er det liten tvil om at fotobutikken i Løvenvoldgata har gjort seg fortjent til en plass blant de man omtaler som en institusjon i byen vår.

– Da jeg begynte å jobbe her i år 2000, var det hele 10 fotobutikker i Ålesund sentrum. I dag er det kun Hagen og vi som er tilbake, forteller eier og daglig leder, Marit Brunstad.

Helt frem til år 2000 var Sponland en familieeid bedrift, men ble da overtatt og drevet av et firma fra Haugesund. I 2004 kom imidlertid selskapet igjen over på lokale hender, og var frem til i fjor eid av en lokal eierkonstellasjon. I starten av 2023 overtok imidlertid Marit Brunstad som eneste eier av selskapet.

Et svært godt fjorår

Til tross for at fotobransjen har vært gjennom store endringer, i all hovedsak som følge av den digitale utviklingen, har dette på ingen måte sendt Sponland foto til et dårlig sted.

– Det handler om å tilpasse seg utviklingen og å se nye muligheter. Og det er litt stas å kunne avsløre at økonomisk var fjoråret et av de beste årene vi har hatt på veldig lenge, forteller en svært så fornøyd innehaver.

Tar du med smarttelefonen eller en stick, er det fort gjort å få minnene foreviget på fotopapir. Foto: Kåre Stig Nøstdal

En solid laginnsats

Men gode resultater har ikke kommet av seg selv, og Marit er kjapp med å rose den jobben hele teamet hos Sponland har gjort det siste året.

– Vi har jobba knallhardt for dette, både Mariann, ungene og jeg, sier hun.

Ungene er en betegnelse Marit bruker på alle kolleger som er yngre enn hun selv, noe som for øyeblikket er alle ansatte, bortsett fra Mariann Runde som er voksen.

– Litt snodig kanskje, men dette har liksom blitt ei greie hos oss, og noe alle her sier, forteller Marit og får full støtte fra Ines Kejzar, som også er på jobb denne fredagen.

Til sammen sysselsetter butikken i dag 2,5 årsverk inklusiv ekstrahjelper.

En ny trend

Men det er ikke bare hardt arbeid som ligger bak det gode resultatet, men også et trendskifte når det kommer til foto.

– Klart det også hjelper å treffe trender i tiden. Vi har sett det ei god stund, og særlig hos de unge, at den gode gamle filmrullen og instamatic-kameraene har blitt tatt flittig i bruk igjen. En trend man for så vidt også ser igjen i sosiale medier, sier Marit.

– Vi opplever at stadig flere kommer innom for å få fremkalt bilder, men også for å få råd, noe vi selvsagt synes er veldig kjekt, fortsetter hun.

Gadgets med fargerike print. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Å velge og å velge vekk

Men det handler ikke bare om å se trender, men også å være ærlige med seg selv på hva man har forutsetninger for å være gode på.

– Vi er nå i ferd med å fase ut det meste av det som handler om hard-ware og kameraer, og heller konsentrere innsatsen rundt det vi vet vi er gode på. Vi har blant annet trappet opp innsatsen på design av ulike print-produkter, som for eksempel konfirmasjonskort, bryllupsinvitasjoner og takkekort. Vi digitaliserer også en del protokoller og bilder, og vi kan også hjelpe med å få gamle VHS-filmer over på minnepinner, forteller hun.

I tillegg til å samarbeide med en rekke lokale kunstnere og andre aktører i lokalmiljøet, har Sponland fortsatt et nært samarbeid med Cewe-kjeden. Blant annet på Klikk og hent fra nettbutikken deres.

Med Ålesund på juletreet. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Marit - en skikkelig ålesunder

I tillegg til å treffe Marit i butikken, er hun stadig å se, både med og uten kamera, på ulike arrangement rundt om i Ålesund. Hun er også flittig brukt som vertskap og ordensvakt på ulike arrangement og festivaler.

– Hva annet skulle jeg gjøre? Jeg er jo stort sett god på to ting: foto og å organisere køer, sier hun med et stort smil.

Hun hevder at med unntak av seks år på barneskolen på Lerstad, og noen få år hos Baronen dancing i Vika, har hun levd hele sitt liv i Ålesund sentrum.

– Jeg elsker byen min og alt det som skjer her. Derfor ønsker jeg også å bruke mest mulig av timene mine her. Se deg rundt da, og si at du ikke forstår det, avslutter en skikkelig by patriot, Marit Brunstad.