Ungdata er en nasjonal spørreundersøkelse som gjennomføres i alle landets kommuner hvert tredje år. Da får alle elever på mellomtrinnet, i ungdomsskolen og på videregående utlevert et skjema med standardiserte spørsmål, slik at det blir lett å sammenligne fra år til år og mellom ulike kommuner.

Alle kommunene gjennomfører ikke undersøkelsen samme år, og Ålesund er en av få som har hatt Ungdata-undersøkelse i år. Sist gang var i 2020, bare noen dager før landet stengte ned, og nå er Ålesund en av de første kommunene som kan si noe om hvordan pandemien har påvirka de unge.

Trives og er fornøyde med foreldra

Hovedresultata ble presentert i bystyresalen på onsdag, og i all hovedsak var det positive tall som ble lagt fram av SLT-koordinator Minda Myklebust og helserådgiver Randi Vartdal Knoff: De fleste ungdommene i Ålesund trives både på skolen og på fritida, de er fornøyde med foreldra sine og tilbringer mye tid med dem, de spiser sunt og er aktive.

Men det er også noen skyer på himmelen, for det er selvsagt langt fra alle som har det bra. Blant anna er det flere ungdomsskoleelever som svarer at de blir mobba eller trakassert enn det var i 2020. Noen ungdommer har det også svært vanskelig, særlig gjelder det dem som har foreldre som sliter fysisk og/eller har rusproblemer.

De fleste svarer altså at de er fornøyde med foreldra sine, og en av fem ungdomsskoleelever opplyser at de tilbringer mye tid med dem. På videregående skole synker andelen litt, men det er 14 prosent som sier de er mye sammen med foreldra. Flertallet opplyser også at foreldra har oversikt over hvor de er og at de kjenner vennene deres.

De fleste har venner

Venner er noe de aller fleste har, og de fleste oppgir også at de har minst én god venn som de kan stole på. Samtidig er det også så mange som fem prosent i ungdomsskolen som oppgir at de ikke har en eneste venn. På videregående er det enda flere som klarer å finne seg venner, og her er det bare 1-2 prosent som ikke har en eneste venn. Og til tross for at de fleste har venner, er det så mange som ti prosent av ungdommene – fleste jenter – som føler seg ensomme.

Hele ni av ti elever på mellomtrinnet er fornøyde med nærmiljøet sitt, og så mange som 96 prosent svarer at de kjenner seg trygge utendørs. På ungdomsskolen er det ikke like mange som er fornøyde med nærmiljøet, men det er fortsatt to av tre som opplyser at de er fornøyde. Ni av ti opplyser også at de kjenner seg trygge når de er ute om kvelden. En markant endring fra undersøkelsen i 2020 er at ungdommene har blitt langt mer fornøyde med kollektivtilbudet.

Savner et sted å møtes

Når det gjelder aktivitetstilbudet i nærmiljøet er ungdomsskoleelevene mer fornøyde enn de som går på videregående skole, og guttene er mer fornøyde enn jentene. 81 prosent av elevene på mellomtrinnet er med på faste fritidsaktiviteter, 65 prosent av ungdomsskoleelevene og 40 prosent av elever på videregående skole. Det aller meste av disse faste aktivitetene skjer gjennom idrettslag.

Et sterkt ønske som kommer fram fra ungdommen, er et sted de kan møte annen ungdom. Hele 50 prosent uttrykker at de savner et slikt sted. Til det kunne Karina Sundby, driftsleder for Ung i Ålesund, opplyse at formannskapet i kommunen nå har til behandling ei sak om å opprette et ungdomshus i Moa-området.

80 prosent av elevene på ungdomsskolen og i videregående skole er fysisk aktive minst en gang i uka. Når det gjelder det motsatte – bruk av skjerm på mobil, TV eller PC – er det 47 prosent av elevene som mener de er på skjermen mer enn tre timer for dagen. I ungdomsskolen øker andelen til 68 prosent og på videregående skole er det 78 prosent som oppgir at de bruker mer enn tre timer om dagen med øynene på en skjerm.

Dette gir status:

Et interessant funn er at det å være til å stole på, er det som gir høyest status i alle aldersgrupper. Den nest viktigste status-egenskapen på mellomtrinnet er å være flink i idrett, men fra 9.-klasse og oppover overtar det å se bra ut andreplassen på lista over egenskaper som elevene mener gir status. Å ha mange følgere på sosiale medier er det bare 20 prosent som mener er viktig for statusen. Aller lavest status i ungdomsskolen gir det å drikke seg full, mens dette gir litt mer status på videregående.

Noen av de mest negative funna i årets Ungdata-undersøkelse er at det siden 2020 har blitt flere i ungdomsskolen som opplyser at de blir mobba eller trakassert. Dessuten er det en relativt stor del av ungdommene som opplyser at de synes det er kjedelig på skolen – til tross for at aller fleste altså trives der.

Nesten 6000 svarte

Til sammen var det like i underkant av 6000 elever som hadde svart på spørsmålene, ganske likt fordelt på mellom-, ungdomstrinnet og videregående skole. I prosent av alle elever var det imidlertid – som det alltid er – færre som svarte på de høyere alderstrinna enn de lavere: På mellomtrinnet var svarprosenten så høy som 89 prosent, på ungdomsskolen 78 prosent og på videregående skole 58 prosent.