Norges Bank sitt inflasjonsmål er en prisvekst som over tid er nær 2 prosent, de nyeste inflasjonstallene forrige uke kom inn på 3,6 prosent i april, målt mot samme måned i fjor. Det viser nye inflasjonstall fra SSB. Kjerneinflasjonen, som Norges Bank ser mest på når renten settes, endte på 4,4 prosent forrige måned. Dette igjen kan føre til at det kan ta lenger tid før Norges Bank setter ned renten.

– Vi ser at mange av kundene våre har brukt opp bufferen sin gjennom de siste 14 renteøkningene. Når sommeren er ferdig og høsten kommer er det kjekt å ha en trygghet i bakhånd ved bilreparasjoner eller når vaskemaskinen tar kvelden, sier Marita.

Velg heller kortreist ferie om du har slunken lommebok. Foto: Privat
Teltur med barna kan gi like gode sommerminner som utenlandstur. Foto: Privat

Feriepenger og lønnsoppgjør

Om det blir en stund til første rentekutt etter en lang tid med økning, er det flere pengeglade nyheter i vente. Snart kommer nemlig både feriepenger og lønnsoppgjøret. Her kommer banksjefen med klare oppfordringer.

– Bruk deler av feriepengene til å sette av til buffer! Prioritèr faste utgifter først og lag en plan for feriepengene. Husk at det å planlegge økonomien og tilpasse forbruket. Ikke bruk penger du ikke har!

Kortreist ferie

Hun har flere gode råd når det kommer til hva du kan gjøre for å ha en mer økonomisk sommer.

– Man trenger ikke reise til syden for å få en fin ferie. Det finnes mange skjulte perler på Sunnmøre, som kan være minst like bra. Da støtter vi også opp om lokalt næringsliv! Har du barn er lokale naturopplevelser rett utenfor døren ofte like spennende. Og da er vi jammen heldige som bor her!

Bruk naturen rundt deg oppfordrer Marita. Foto: Privat

Kjøp brukt

– Har du litt trangere økonomi enn før, så er det ofte små grep som kan gjøre store forskjeller. For eksempel ukeshandling av matvarer og å kjøpe brukte ting på finn.no. Ved å være prisbevisst unngår vi å støtte opp om de høyeste prisene. Kjøper man brukt finner man ofte skatter som ikke alle andre har og som kanskje vil ha en større affeksjonsverdi. Jeg personlig er opptatt av dette og kjøper gjerne brukt, forteller hun.

Sommerduker og vase kjøpt brukt Foto: Privat
Dørkrans som Marita har laget selv av blåbærlyng og sløyfebånd kjøpt brukt. Foto: Privat

Sett opp budsjett

Det kan være smart å sette opp budsjett og samtidig få innsikt i forbruket sitt via nettbank eller mobilbank.

– Få oversikt over lån og forsikringer! Betale ned «dyre» lån (billån, kredittkort). I tillegg anbefaler vi alle å bruke deler av lønnsoppgjøret til sparing. Sparing er din måte å sikre deg mot økonomiske bekrymringer i fremtiden, sier hun til slutt.

Ta med barna på eventyr i nærområdet, opplevelsesrikt og billig. Foto: Privat