– Boligåret 2023 startet overraskende positivt, men så kom det en del utfordringer knyttet til økte renter og økonomiske begrensninger hos kjøpere, opplyser avdelingsleder og eiendomsmegler hos EiendomsMegler 1 Ålesund, Trine Paulsen.

Reprising og overgang

Hun forteller videre at tallene etter sommeren viste en overgang i boligtrenden. Der det før sommeren var flere interessenter på boligmarkedet, ble det flere valgmuligheter for kjøperne etter sommeren.

– Fra september opplevde vi en reprising av boliger i markedet. Og ved årets slutt viste tallene fra Eiendom Norge at boligprisnivået i Midt-Norge var omtrent det samme som året før, sier Paulsen.

Spådommer for 2024

Nå viser kalenderen 2024 og et nytt boligår er dermed i gang. Ved inngangen til det nye året er det en lavere tilgang på boliger til salgs sammenlignet med 2023. Det er likevel ingen grunn til bekymring for potensielle boligkjøpere, dersom vi skal tro Trine Paulsen.

– Tilbudet kommer til å øke når usolgte boliger relanseres og når nye kommer ut på markedet. Det forventer vi skjer litt utover året, beroliger hun.

Hva er spådommen for boligmarkedet i 2024 som helhet?

– Som forventet økte styringsrenta før jul, men vi antar at det er toppen for denne runden. For 2024 forutser vi et marked der lydhørhet overfor responsen fra kjøpere vil være avgjørende for vellykkede salgsprosesser. Vi forventer også at boligmarkedet vil ta seg mer opp igjen ut på vårparten, og at boligprisene vil øke med 2–3 prosent over hele landet i løpet av 2024, spår Trine Paulsen.