Men mens den norske staten vasser i penger, blir det stadig flere nordmenn som ikke har nok til helt vanlig livsopphold. I følge SSB falt omtrent ti prosent av den norske befolkningen innenfor deres definisjon av fattige. Og det var i oktober. Det er ingen grunn til å tro at andelen av fattige – i alle fall ikke av de som føler seg slik – er synkende nå inn mot jul. Kanskje den tiden av året hvor forskjellene mellom folk blir enda mer tydelige.

En ny type fattige

Fattigdommen i Norge er ifølge matsentralen.no ikke livstruende, men mange står ofte i en risiko for både feilernæring og psykiske plager. De synlige fattige er ofte rusavhengige, hjemløse eller tiggere, men de usynlige fattige kan være din nabo, klassekamerat, venn eller kollega, sier de.

Økte forskjeller

Stadig flere står frem og forteller sine historier, og særlig vanskelig er det for dem som står utenfor det ordinære arbeidslivet. Gapet mellom de sosiale ytelsene og prisveksten i Norge den siste tiden, gjør nok adventstiden ganske så mørk for mange. Og ingen av dem det går ut over, har anledning til å leie PR-byråer for å tale sin sak, men er prisgitt oss i media for å få satt lys på temaet. Noe som heldigvis blir gjort, og som også er en viktig del av vårt samfunnsoppdrag.

Treffer åpenbart ikke

Og mens fattigdommen brer om seg i et omfang vi må langt tilbake i tid for å ha sett maken til, og det serveres historier som får selv garvede journaliser som Fredrik Solvang til å ta til tårene på direktesendt TV, hva gjør norske myndigheter? Tja! Nå er det aller viktigste å få strammet så mye til at man får bukt med en galopperende prisstigning og eventuelle store rentehopp.

Rammer skeivt

Og selvsagt er det viktig, det skjønner de fleste av oss. Men det er også vanskelig, og akkurat nå rammer det fryktelig skeivt. Det siste utspillet som kom forrige helg er rett og slett helt uforståelig at kan komme fra en sosialdemokratisk regjering. Nå vil de nemlig gjøre det enda litt vanskeligere for unge uten bemidlede foreldre å komme seg inn på boligmarkedet: Nå skal det kuttes i skattefradraget for BSU-sparing, fra 20 til 10 prosent. På dette sparer AS Norge ca. 600 millioner. Penger de tar fra unge som forsøker å legge seg opp nok til i fremtiden å kjøpe seg egen bolig. For ei skam!

Får som fortjent

Nå har Arbeiderpartiet flere målinger som viser ned mot 15 prosent oppslutning. Og selv om partisekretær Kjersti Stenseng innrømmet til Dagbladet for ei drøy uke siden at hun sover dårligere om natta, nekter hun å erkjenne at partiet er i krise. Men det er de! Og det som er verre: de er også er i ferd med å dra med seg en stor del av den norske befolkningen inn i en dyp krise. Men som de sa for en del år siden, og som kanskje er i ferd med å få en litt ny mening: «Alle skal med!»

– Eller var det: «Alle skal ned»?