Hva som er det beste offentlige toalettet i Ålesund sentrum, kan du lese om til sist i denne saka. Først lar vi havnevesenet fortelle om hvorfor de har laga kart over byens offentlig tilgjengelige avtreder.

– Det starta med innlegget som restauranteier Ivar Breivik hadde i Sunnmørsposten, der han tok opp at han stadig vekk fikk henvendelser fra personer som ikke var gjester på restauranten, men som ønska å bruke toalettene. Vi bestemte oss da for å lage en enkel oversikt over de offentlige toalettene i sentrum, forteller Synnøve Johnsen, som er cruisekoordinator hos Ålesundregionens havnevesen.

QR-kode

Hun forteller at det fra før finnes en oversikt på et kart fra Ålesund Cruisenettverk, men at dette også inneholder all mulig anna nyttig informasjon for turistene. Noe egen oversikt over de offentlige toalettene fantes imidlertid ikke.

– Vi har også laga til en QR-kode som man kan skanne med mobilen for å komme rett til kartet, som ligger på hjemmesida vår. Den har vi spredt rundt omkring i byen, men vi har også planer om å lage noen klistremerker, som vi skal feste på enkelte steder rundt om i byen, opplyser hun.

Ingen toalett for båtturistene

Årsaken til at nettopp havnevesenet bestemte seg for å prøve å gjøre det litt lettere for turistene å finne fram til byens offentlige toaletter, er at det ikke finnes verken toalett- eller dusjfasiliteter i tilknytning til småbåthavna.

– Kaileia i Ålesund er veldig lav, og dersom vi skulle ha laga til et sanitæranlegg, ville leieprisen ha blitt en helt anna. Tidligere var det offentlig dusj og vaskemaskin i toalettanlegget under Jafs-kiosken, men den delen stengte vi for noen år siden. Vi ønsker nemlig at turistene legger igjen mest mulig penger når de er her, så vi oppfordrer dem i stedet til å bruke for eksempel Bybadet når de trenger en dusj og Ålesund Vask & Rens når de skal vaske klær, sier Synnøve Johnsen.

Fem offentlige

Det er til sammen fem offentlige toaletter i Ålesund sentrum (pluss noen på cruisekaia ved Stornespiren): På Skansekaia, i Paviljongen i Kongens gate, i Kremmergaarden, i Korsatunellen og under Jafs-kiosken ved Hellebroa. Hvilken av dem bør man så velge når man skal gjøre sitt fornødne?

Aesby.no / Nytt i Uka tok en runde for å sjekke ut de ulike (herre-)fasilitetene. Hovedkonklusjonen var at det står forbausende bra til! Alle toaletta er i grei stand, og reingjøringa er det stort sett lite å utsette på. Det er likevel noen forskjeller, og her er vår oversikt over hvor vi helst vil slå oss ned når vi har ballast vi må kvitte oss med.

1) Jafs-kiosken

Ordentlig reint og pent og trivelig på innsida! To avlukker på herredoen og ganske så sentral plassering. Setter man døra åpen, blir det dessuten byens desidert beste toalett-utsikt!

Jafs-kiosken Foto: Kenneth Kamp
Jafs-kiosken Foto: Kenneth Kamp

2) Skansekaia

Toalettet her befinner seg inne i passasjerterminalen og er finansiert og drifta av havnevesenet. Ikke overraskende er det et ganske så pent og plettfritt toalett, uten noe som helst å utsette på standarden. Eneste minus er at det ligger litt avbaklig til når man ferdes i sentrum. Dessuten er det bare ett toalettavlukke og én enmanns-urinal på herredoen, noe som muligens kan være litt lite på travle tidspunkt.

Skansekaia Foto: Kenneth Kamp
Skansekaia Foto: Kenneth Kamp

3) Kremmergaarden

På innsida av kjøpesenteret må man betale om man er trengt, men like ved inngangen fra midt i Korsegata, kan man gå ned trappa til et stort, flott og fullstendig gratis toalett! Denne inngangen stenges klokka 23, men man kan også gå via garasjeanlegget, og da er dette faktisk byens eneste døgnåpne offentlige toalett! Toalettet ble åpna i fjor og finansieres i fellesskap av kommunen og havnevesenet. Med fire-fem båser, stort urinal og supersentral plassering, fortjener det egentlig topplasseringa, men gulv og toalettdører som gir en litt trist 80-tallsfølelse, trekker ned.

Kremmergaarden Foto: Kenneth Kamp
Kremmergaarden Foto: Kenneth Kamp

4) Korsatunnelen

Vinner på sentral plassering, men oppleves noe trangt. Da vi stakk nesen innom heretoalettet, var det dessuten ganske skittent på gulvet (men ellers reint). Beholderen der man kan levere brukte sprøytespisser var delvis ødelagt og mangla merking av hva det er for noe.

Korsatunnelen Foto: Kenneth Kamp
Korsatunnelen Foto: Kenneth Kamp
«Toilets» står det på døra på nordsida av Korsatunnelen – men ingen steder står det at toalettene befinner seg helt på andre sida av tunellen. Foto: Kenneth Kamp

5) Paviljongen

Noe trangt og klaustrofobisk, med tendens til kødannelse utafor. Ellers reint og helt ok fasiliteter.

Paviljongen Foto: Kenneth Kamp
Paviljongen Foto: Kenneth Kamp