Observante forbipasserende har nok lagt merke til at det har vært aktivitet i første etasjen i Skippergården i Kongens gate de siste dagene. Mange har nok muligens også vært nysgjerrige på hva personene der holder på med.

Nytt i Uka/AESby tok turen innom for å finne ut av dette og fikk opplyst at det pågår øving til en forestilling som er del av årets Høstscena-program.

Ungdommer og unge mennesker fra Ålesund forbereder seg til å fremføre forestillingen «Record», skrevet av Francesca Grilli. Foto: Kristian Moe
Det blir litt tid til å ha det gøy innimellom de seriøse forberedelsene. Foto: Kristian Moe

Om ungdom utenfor samfunnet

I det forlatte bygget som er Skippergården, skal det nemlig holdes to forestillinger førstkommende lørdag. Forestillingen heter «Record» og er skrevet av den italienske kunstneren Francesca Grilli. Den handler om det japanske fenomenet hikikomori, som er en form for ekstrem sosial tilbaketrekking og isolasjon fra samfunnet. Fenomenet ble ganske vanlig blant ungdom og unge mennesker, som valgte å stenge seg inne på eget rom, ikke kommunisere med omverdenen, og heller skape sitt eget miljø over internett.

Hikikomori vokste en del under koronapandemien, og spredte seg til Europa. Grilli tok dette fenomenet, intervjuet en av disse hikikomoriene, og lagde en tekst ut ifra materialet fra intervjuet. I ettertid har noe av teksten blitt tatt ut av intervjuet og det har blitt lagt til musikk. Det er denne musikken som skal fremføres i Skippergården førstkommende lørdag som en del av Høstscena.

– Siden vi er i Ålesund, jobber vi med ungdommer og unge mennesker fra Ålesund som skal synge denne teksten under forestillingene. I tillegg blir de fysisk eksponert, for det er viktig for Francesca å gi publikum følelsen av å være på kanten. Dette skal være en metafor for å være på kanten av livet, mellom liv og død eller lignende, opplyser ansvarlig for bevegelse og performativitet, Benno Steinegger.

Benno Steinegger (i midten) skryter av ungdommene i Ålesund for jobben de gjør med forestillingen «Record». Foto: Kristian Moe

Steinegger forteller videre at Francesca Grilli alltid jobber med ulike bygninger. Siden Skippergården for øyeblikket er forlatt og venter på å bli gjenoppbygd, passer bygget perfekt til å ha forestillingen i, siden det er litt midt i mellom og på kanten. Nå er forberedelsene til forestillingene godt i gang, og Steinegger gleder seg til lørdag.

– Ungdommene her er supre og det går veldig bra. De er godt forberedet og vi har det gøy. Jeg føler at vi allerede er klare og jobber nå egentlig bare med detaljer. Så jeg ser virkelig frem til forestillingene og tror det kommer til å bli veldig bra, sier Benno Steinegger.