Torsdagskveld ble det registret et jordskjelv utenfor Ålesund. En oppdatert analyse fra Norsar viser at jordskjelvet hadde en styrke på 3,6 og oppstod ca. 80 kilometer vest for Ålesund.

Vi har tatt en prat med dyrlege Eirik Svendsen hos Kjæledeggen dyreklinikk om det er noe i teorien om at dyr, og da særlig katter, reagerer før mennesker på naturkatastrofer.

– Det er mange teorier om dette, men der er vanskelig å vite sikkert, siden vi ikke får snakket med dyrene. Dyr har mange sanser vi mennesker ikke forstår godt nok. Men det vi vet, er at dyr er mer sensitive for omgivelsene enn vi mennesker. Med værhår, en ekstrem luktesans og hørsel er de utstyrt mye bedre enn mennesker til å registrere avvik i omgivelsene, forteller Eirik Svendsen.

Ifølge Illustrert Vitenskap var kinesiske lærde allerede for mer enn 3000 år siden helt overbeviste om at dyr var i stand til å forutsi mange ulike naturkatastrofer.

Hvis de lærde holdt øye med atferden til både ville og tamme dyr – fisk, krypdyr, fugler og pattedyr og noen ganger også insekter – ville de bli advart om jordskjelv og vulkanutbrudd timer, dager eller faktisk uker før de fant sted, skriver de videre.

– Det som er kjent, er at fugler har en atmosfærisk evne til å kunne forutsi været som kommer. Om det blir storm eller orkan så vil du merke det på fuglenes adferd i dagene før, forteller Eirik Svendsen.

Viktig å vite

– Men hvis en katt plutselig endrer atferd, trenger det ikke betyr at en naturkatastrofe er på vei. Det kan like godt være en ny katt i nabolaget eller andre ting i omgivelsene katten reagerer på. Jeg er sikker på at det også var katter som ikke løftet et øyelokk engang under jordskjelvet i går, sier Eirik med et smil.

Dyrlege Eirik Svendsen ved Kjæledeggen Dyreklinikk. Foto: Kjæledeggen Dyreklinikk

Bør du høre på katten din?

Om teorien om at dyr merker naturkatastrofer før mennesker stemmer, kan vi ikke garantere, men i en sak NRK har hatt om temaet, uttaler Bjarne Braastad ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås følgende:

– En teori er at dyr har en evne til å registrere positive ioner i luften, altså statisk elektrisitet. Slike partikler blir frigjort i enorme mengder før et jordskjelv eller et vulkanutbrudd. Mennesket merker det knapt, kanskje vi får hodepine, men dyr, og særlig katter, reagerer veldig.

Vi spør kvinnen i Fosnavåg om hun kommer til å vær mer oppmerksom dersom katten springer rundt som en tulling i huset flere ganger, og da svarer hun følgende:

– Jeg kommer i hvert fall ikke til å kjefte på henne og be henne være rolig, og det kan hende jeg følger henne for å se om det er noe hun vil vise meg, avslutter kvinnen.