Turen er lagt opp for vg2-elever som tar utdanningsløp innen salg og reiseliv, og service, sikkerhet og administrasjon. Disse elevene skal ut i lærlingperioden om noen måneder, og en slik praksistur er dermed en god forberedelse for videre arbeidsliv.

– Hele tanken bak er å gjøre utdannelsen mer praktisk, gi elevene erfaring og gjøre dem bedre rustet til arbeidslivet. Å få være med på en slik tur er god læring for elevene. Alt handler om å styrke kompetansen og kvalifikasjonene deres ut mot arbeidslivet, sier faglærerne Marius Skåre og Victor André Haram.

Vet hva de kommer til

Praksisturen til Gran Canaria begynte for sju år siden. Den gang sendte Ålesund videregående skole kun elever som gikk reiseliv, for å kunne gi dem en bedre forståelse av kulturen og en opplevelse av et annet land. Deretter kom samarbeidsavtalen med EU, Erasmus +, som nå finansierer hele turen for elevene gjennom midler Norge betaler til EU, og som blir tilbakebetalt gjennom søknader for utveksling og arbeidserfaring i utlandet. Helt siden Ålesund vgs startet med denne praksisturen, har de forholdt seg til den samme plassen. Det har gjort at de har fått god peiling på hva som venter elevene de sender ned.

– Det er styrken vår. Vi har blitt kjent med plassen og fått et godt rykte der nede. Når vi kommer dit vet begge parter at det kommer til å gå fint, og i løpet av den sjuårsperioden har vi økt kvaliteten på utplasseringen betraktelig, forteller Skåre og Haram.

Samtidig opplyser de at det ikke er alle vg2-elevene som får lov til å dra ned til Gran Canaria. Det stilles ulike krav, og elevene må søke for å være blant de 16 elevene som får reise.

– De må gjennom en normal ansettelsesprosess. Elevene sender inn søknad og CV, og blir deretter tatt inn til intervju, sier faglærerne.

Faglærerne Victor André Haram og Marius Skåre. Foto: Privat

Sosialt og praktisk

På Gran Canaria skal elevene fra Ålesund vgs ha arbeidsplasser i ulike bedrifter i Arguineguin, med varierende arbeidstider. Utenom jobb skal de utsendte elevene bo sammen fordelt på to hus som skolen disponerer. Dermed blir turen god læring både sosialt og praktisk.

– Elevene skal bo tett, og ordne med alt selv. Denne turen er sosial lærling også, og det er en del av erfaringen vi ønsker å gi dem. Jeg tror alle elevene som har vært der tidligere har hatt en positiv utvikling. Totalt sett er tilbakemeldingene at turen har vært en positiv og god erfaring som de kommer til å ta med seg videre, smiler Marius Skåre.

– Spennende

Live Mykland Valderhaug og Sunniva Aakre er to av elevene som skal ha praksis på Gran Canaria i år. Live går service, sikkerhet og administrasjon, og har praksisjobb som vekter, mens Sunniva har salg og reiseliv som studieretning og har praksis i resepsjonen på Quality Hotel Ålesund. Begge skal ha praksisjobber på et hotell når de kommer ned til ferieøya, og gleder seg til å oppleve noe annet og utfordre seg selv.

– Det blir veldig kjekt å prøve noe nytt i et annet land, sier Live.

– Jeg liker veldig godt å reise, og tror dette blir kjempegøy og spennende, mener Sunniva.

– Hva ser dere mest frem til med turen?

– Sol og varme, ler begge vg2-elevene. – Og det å være sosial med klassen og kanskje bli kjent med dem på andre måter. Det blir sikkert en veldig lærerik tur, der vi får oppleve mange nye ting, istemmer Live Mykland Valderhaug og Sunniva Aakre.