– Det stemmer nok at mange var skeptiske da vi satte i gang med dette, men nå mottar jeg stadig invitasjoner fra både inn- og utland fra folk som ønsker at vi skal komme og dele av våre erfaringer, forteller havnefogd Ole Christian Fiskaa i Ålesundregionens Havnevesen,

Stor kapasitet

Anlegget på Prestebrygga har en effektkapasitet på hele 32 megawatt, mens et vanlig cruiseskip trekker fra 4 til 8 megawatt når det ligger til kai.

– For å si det slik: Det er rikelig nok kapasitet til at folk også kan lade elbilen sin ved anlegget, selv om her ligger et skip eller to, gliser havnefogden.

– Per i dag er mellom 40 og 50 prosent av skipene som anløper Ålesund i stand til å ta imot landstrøm. At vi vil se en bratt økning i dette tallet, er naturlig å tro. Cruisebransjen ligger helt i front på klimatilpasning innen skipsfarten, noe som rett og slett er kundedrevet, siden dagens cruisekunder er langt mer miljøbevisste enn tidligere, sier han.

Ålesund blant topp-tre

Sammen med Bergen og Stavanger, er Ålesund blant Norges tre største cruisehavner.

– For øyeblikket er vi vel på andreplass, målt i antall skipsanløp. Det ser også bra ut for neste år, og nå om dagen jobber vi med anløp for 2026 , forteller havnefogden. Men han legger samtidig til at de er langt mer opptatt av å være best, enn nødvendigvis å være størst.

Framtidas cruiseskip

Sist onsdag hadde Ålesund besøk av et av de nyeste og mest moderne cruiseskipene i verden: MSC Euribia.

Gigantskipet MSC Euribia ble ferdigstilt i vår, er hele 331 meter langt, har en besetning på 1.700 og plass til 6.300 passasjerer. Foto: Kåre Stig Nøstdal

– Skipet drives av flytende naturgass, noe som reduserer svoveldioksid- og partikkelutslipp, samt reduserer nitrogenoksid-utslippene med 85 prosent. Det er også investert i energisparende utstyr som smart oppvarming, ventilasjon og klimaanlegg, ifølge rederiet.

– MSC Euribia er et av de mest energieffektive cruiseskipene som noen gang er bygget og vil vise verden hvordan framtidas cruise kan se ut, hevder Linden Coppell, vice president sustainability & ESG hos MSC Cruises.