Huset som ekteparet kjøpte for fire år siden har en lang historie i Brattvåg. Det tilhørte nemlig Ole Skjelten, som i løpet av sin levetid var en viktig bidragsyter og sentral skikkelse i oppbygginga av bygda i Haram kommune. Ole ble født på Skjelten gård i 1878 og var den yngste av tre brødre. I 1910 giftet han seg med Josefine Dorothea Hurlen, og sammen bygde de hus og flyttet til Brattvåg fra Hildre i 1915. Da var de blant de aller første til å bosette seg i Brattvåg.

Huset før det ble restaurert. Foto: Privat

Huset forfalt

Etter at Ole døde i 1956 og Josefine gikk bort i 1977, ble huset brukt som utleierbolig til polske leiearbeidere i en periode. Da Trond og Tove kjøpte det i 2020, hadde huset stått til forfalls i mange år og skulle egentlig rives.

– Dette huset og huset ved siden av, Lottahuset, skulle rives og erstattes med ei boligblokk. Men plutselig fikk jeg høre at Lottahuset var solgt, og forstod da at boligblokkprosjektet var skrinlagt. Jeg traff huseier Harald Hjelle på butikken, og vi ble enige om at jeg skulle få kjøpe dette huset. Det bar ordentlig preg av slitasje og var i fryktelig dårlig forfatning, men vi bestemte oss for å prøve å restaurere det, forteller Trond Skjelten.

Hvorfor? Var det på grunn av historien til huset?

– Egentlig kjente vi ikke til historien. Jeg har bare alltid syntes at det var et flott hus som lå på en fin plass, så jeg har alltid hatt lyst til å kjøpe det, svarer Trond.

Slik ser huset ut fra oppkjørselen. Foto: Kristian Moe
Slik ser huset ut i dag fra inngangssida til restauranten. Foto: Kristian Moe

Mye restaureringsarbeid

Trond fikk det som han ville og kjøpte det historiske, men falleferdige huset i januar 2020 med en plan om å restaurere det slik at det så nytt ut. Men både huset og eiendommen var i elendig tilstand, og det var mye arbeid som måtte gjøres for å transformere det til et severdig skue. Den første jobben var å fikse taket. Det var i så dårlig forfatning at hele huset var vått på innsiden.

– Det rant vann over alt. Vi måtte få fatt på taket og tette det, så vi rev taksteinen og la på et nytt tak, forteller Trond.

Deretter rettet de fokus mot innsiden av huset.

– Vi måtte tømme huset. Det var fullt møblert av møbler som var helt ødelagt. I tillegg måtte alle overflater rives, og både veggplater og takplater måtte fjernes på grunn av fuktighet. Alt måtte ut, fortsetter Trond.

Men arbeidet var langt ifra ferdig.

– På den sørlige delen var det så ille at vi måtte skifte takbjelker også. Alt var ødelagt og måtte skiftes. I gangpartiet var det fullt av vann, så der måtte vi rive alt. Det var en stor jobb. Og så måtte vi fikse kjelleren, hvor det var for lavt under taket og heller ikke isolasjon eller varme i gulvet. Det måtte vi også fikse. I tillegg var garasjen så gjengrodd at den ikke viste fra veien, så det var mye arbeid ute også. Vi har sikkert brukt 5500 arbeidstimer totalt, forklarer Trond Skjelten.

Endret planene

Da ekteparet kjøpte huset var planen i utgangpunktet å restaurere det, for så å lage til to boenheter og ha huset som utleierbolig. Men planene endret seg ganske raskt etter at kjøpet var i boks.

– Det gikk kanskje et halvår, si midten av 2020, da så vi at vi kanskje skulle gjøre noe annet med huset, sier Tove og Trond.

Istedenfor utleierbolig ble de enige om å etablere serveringssted, noe som førte til nye utfordringer.

– Dette er en gammel sveitservilla, og når man skal gjøre om et slikt bygg fra en enebolig til en næringseiendom, ble det mange krav. Da fikk vi krav om brannvarsling og ventilasjon. Det som var dumt var at jeg ikke tenkte at jeg skulle ha ventilasjon før jeg hadde lagt på tak. Så da måtte vi bære ventilasjonsanlegget opp på loftet istedenfor å krane det ned gjennom taket, sier Trond lattermildt.

Da vi var innom SkjeltOle-tunet var det dekt på og gjort klart til et selskap senere på dagen. Foto: Kristian Moe
Inne i spisearealet er det et hjørne dedikert til Ole Skjelten. På kommoden under bildet står det blant anna en smidd figur av Ole og kongens fortjenestemedalje i gull som Ole fikk for sitt arbeid for Brattvåg og Haram. Foto: Kristian Moe
En liten, hyggelig krok av huset. Skapet til høyre i bildet er faktisk det eneste møbelet som er igjen fra det gamle huset før restaureringen. Foto: Kristian Moe

Åpnet på bursdagen til Brattvåg

Men serveringssted ble det. 11. november 2021, på bursdagen til Brattvåg, kunne ekteparet åpne dørene og ønske de første gjestene velkommen til spise- og overnattingsstedet SkjeltOle-tunet.

– På åpningsdagen kom gjestene klokka 18:00. Klokka 17:00 stod vi fortsatt og hang opp bilder. Det ble veldig tett, men vi rakk det akkurat, smiler Trond Skjelten.

Og siden åpningen har ting gått bra for driverne og eierne av SkjeltOle-tunet. Det falleferdige huset som ble kjøpt i januar 2020, har blitt restaurert og gjort om til et flott spise- og overnattingssted, som har seks sengeplasser fordelt på tre rom, samt en gourmetrestaurant, hvor man kan ha selskap og andre festligheter. Og selvfølgelig får man høre hele historien til Ole Skjelten.

– Restauranten er hovedfokuset vårt og den har blitt veldig godt besøkt. Folk kommer fra hele fylket for å høre historien til Brattvåg og SkjeltOle, og ikke minst få i seg god mat. Folk som kommer innom skryter og er fornøyde med det dem får, så det er artig, forteller en fornøyd Trond Skjelten.

Det rosa rommet. Foto: Kristian Moe