Med seg på laget har de i år fått både Bybadet som arrangør, Kirkens bymisjon som har stilt opp med utstyr og Sparebanken Møre, Gjensidigestiftelsen og OBOS som økonomiske bidragsytere.

Vi fik lov å besøke sommerleiren sist torsdag, da de var på Bybadet i Ålesund.

Maria Gjertsen fra Bybadet og Janne Muri fra NFU Ålesund, sula og Giske. Foto: Kåre Stig Nøstdal

– For oss har det vært svært viktig at det skulle være gratis å delta på sommerleiren. NFU sitt lokallag hadde ikke klart dette alene, så derfor har det vært helt avgjørende å få med aktører som har vært villig til å stille opp med penger, sier Janne Muri, leder i NFU sitt lokallag.

Charlotte Walderhaug og Henrik Nergaard. Foto: Kåre Stig Nøstdal

En innholdsrik leir

Sommerleiren i å har inneholdt både turer til Bybadet, aktivitetsdag på Støbakkvik Gard på Godøya og en dag med vannaktiviteter på Stafsethneset.

Charlotte Walderhaug og Henrik Nergaard holder en bitteliten knapp på Bybadet når de får spørsmål om hva som har vært kjekkest på sommerleiren. Likevel innrømmer Henrik at det å bade, fullt påkledd på Stafsethneset, også er noe han kommer til å huske ei stund.

- Temperaturen i vannet der inne lå på sånn omtrent lunket kaldt, fastslår Han.

Lunket kaldt i vannet på Stafsethneset onsdag. Foto: NFU Ålesund
Noen foretrakk kajakken Foto: NFU Ålesund

Dette er NFU

NFU er en menneskerettighets organisasjon som jobber for at utviklingshemmede og deres familier skal ha samme rettigheter og muligheter som andre i samfunnet. NFU Ålesund, Sula og Giske er NFU sitt største lokallag og har i tillegg til at de jobber opp i mot kommuneadministrasjon og politikere, også mange tilrettelagte aktiviteter gjennom året.

– Forrige uke hadde vi leir for barn og unge mellom 10 og 18 år, og denne uka var leiren for de over 18, forteller Janne Muri. På hver av leirene de siste to ukene har det vært med 15 deltagere.

– Mange barn og unge med utviklingshemming er ofte ikke med på de vanlige sommerleir-tilbudene. På grunn av manglende tilrettelegging er det ofte aktiviteter det blir vanskelig å være med på. Det har derfor vært viktig for oss å lage et tilbud der alle kan delta, uavhengig av funksjonsnedsettelse, fortsetter hun.

Stas å få være med

– NFU sitt arbeid er basert på frivillig innsats, så når vi skulle arrangere sommerleir måtte vi ha hjelp til organisering, ansettelser osv., så også i år koblet vi oss sammen med Bybadet. Vi har sammen planlagt to uker med sommerleir, så har Bybadet stått for all videre planlegging og gjennomføring, sier Janne.

De ansatte ved Bybadet legger heller ikke skjul på at også de synes det er stas med sommerleir:

– Jeg tror alle deltagerne har kost seg maks, både forrige og denne uka. Men det har også vi som har fått lov til å være sammen med denne flotte gjengen, sier Maria Gjertsen fra Bybadet.

Og hvis ikke mye går galt og vi klarer å skaffe midler, blir det ny sommerleir til neste år.

Ikke noe å si på stemninga under gardsbesøket på Godøya. Foto: NFU Ålesund
Noen fikk også prøve traktoren på Godøya Foto: NFU Ålesund