– Her var deltagere i alle aldre og fra hele Sunnmørsregionen, forteller Anna Gran Berild, banksjef privatmarkedet i DnB i Ålesund.

Hele 350 damer hadde valgt å bruke onsdagskvelden på «Hun investerer» i Ålesund. Foto: DnB Ålesund

– Vi trenger fortsatt slike konferanser. Menn eier nesten 80 prosent av de private aksjeverdiene på Oslo Børs, 80 prosent av styremedlemmene i norske aksjeselskap er menn, 8 av 10 gründere er menn, og 99 prosent av risikokapitalen i Norge investeres i mannlige gründere. Samtidig har menn 1.335 milliarder mer i bruttoformue enn norske kvinner, sier hun.

Det er DNB som står bak konferansen, som er en del av bankens kampanje for å skape bevissthet rundt​ den lave kvinneandelen blant kapitaleiere i Norge.

Christine Dancke var kveldens programleder. Foto: DnB Ålesund

Trenger kvinnelige forbilder

Med «Hun investerer» har DNB lenge samlet forskning knyttet til barrierer for likestilling innen gründerskap, ledelse, eierskap og investering. De nye funnene viser blant annet at likestillingen hemmes av mangelen på kvinnelige forbilder, og at ringvirkningene av kvinnelige forbilder er større enn vi tidligere har vært Klar over.

– Kvinner blir ikke like inspirert av menn, som menn selv blir.​ Derimot blir kvinner mer inspirert av kvinnelige enn mannlige forbilder.​ Om vi sjelden får se kvinnelige forbilder, så påvirker det både hvilke muligheter vi ser for oss selv, og det påvirker også selvtilliten om ingen som ligner på deg har blitt leder, investor eller gründer, sier Gran Berild.

Sigrid Høisveen Ulekleiv er oppstartslos i DNB. Hun hjelper i dag, blant annet basert på egne erfaringer som gründer, andre som bærer på en gründerdrøm og snakket om dette onsdag. Foto: DnB Ålesund

Vårt distrikt med bunnplassering

Vi er langt fra å nå likestilling i norske styrerom, og med dagens utviklingstakt vil vi ikke være likestilte før i 2089. Og når det kommer til kapitalgap, så er vi i Møre og Romsdal verst i klassen, avslutter Anna Gran Berild, og håper at blant annet slike arrangement som «Hun investerer» kan bidra til å rette på dette.

Nina Tonning Søgnen er finansrådgiver i DNB, snakket om hvordan komme i gang fondssparing. Foto: DnB Ålesund