Det var den trondheimsbosatte ålesundsarkitekten Hans Gjøsund som tegna dette utkastet til nytt rådhus, der Rønnebergvillaen og -haugen ville fått leve videre. Men momentumet for å sprenge haugen og bygge høyhus, var for kraftig.

Byhistoriker Harald Grytten forteller at Hans Gjøsund var like gammel som ham selv, født i 1938.

Kraftig motbør

– Selv om han flytta til Trondheim da han var i begynnelsen av 30-åra, fulgte han godt med på og var interessert i det som skjedde i hjembyen. Dessverre ble forslaget hans aldri realitetsbehandla av politikerne, som allerede hadde bestemt seg for å bygge en høyblokk og en lavblokk.

Han forteller videre at han selv gikk i bresjen for Gjøsunds forslag, men møtte kraftig motbør.

– Den gang arbeida jeg som lektor på Ålesund gymnas, og jeg husker at jeg ble innkalt på kontoret til Strømsheim, som var byggekomiteens fomann. Der fikk jeg en skikkelig reprimande for å ha lagt meg borti noe som jeg ikke hadde noe med! Han hevda det var altfor mange feil ved forslaget, men da jeg spurte ham om hva som var feil, svarte han bare at det ville det ta altfor langt tid å gå inn på, minnes Harald Grytten.

Et vesentlig poeng med forslaget til Gjøsund, i tillegg til å ta vare på Rønnebergvillaen, var for øvrig at det samla arealet av rådhuset var like stort som for den foreslåtte høy- og lavblokken.

Knivdrept i Trondheim

Arkitekt Hans Gjøsund ble brutalt nedstukket og myrda på bybroen i Trondheim i 1981. Ifølge Grytten skal han ha vært et tilfeldig offer for en sinnsforvirra gjerningsmann. Gjøsund klarte å kare seg tilbake til kontoret etter nedstikkinga, men der blødde han ihjel.