– Vi er blant huskjedene i Norge som bygger flest hus. Derfor vil vi fremover ta et større miljøansvar, sier utviklingssjef i Vestlandshus, Ingeborg Ukkelberg.

Den første svanemerkede eneboligen heter «Svanshornet» og skal bygges av forhandleren Nordfjord Hus i Stryn. Dette blir Vestlandshus sitt første svanemerkede hus, men de vil om kort tid bygge flere slike hus.

– Svanemerking er et løfte om strenge miljø- og kvalitetskrav, samtidig som resultatet er et bedre hus å bo i, sier hun videre.

En 3d-illustrasjon av Svanshornet - det første svanemerkede huset til Vestlandshus. Foto: Vestlandshus

Trygt miljøvalg for kunden

Ukkelberg forteller at kjeden må ha kontroll på de ulike miljøbelastningene gjennom hele byggeprosessen på hus som er svanemerket.

– Sertifiseringen krever mye av kjedens systemer og stor bevissthet rundt produktvalg. Når et hus er svanemerket, vet huskjøperen blant annet at huset har minimalt med miljøfarlige stoffer, har lavere energibruk, og har et godt inneklima. Enkelt forklart, et sunt og godt hus å bo i. En annen fordel er at huset kvalifiserer til Husbank-finansiering, og kan søke om grønne lån med bedre fordeler, sier Ukkelberg.

På samme tid som Svanemerket stiller krav til byggets kvaliteter, erfarer Vestlandshus at de fremdeles har stort spillerom når det kommer til arkitekturen.

– Så lenge vi ivaretar kravene, har vi stor frihet i arkitekturen. Arkitektene våre kan tegne svanemerkede hus i alle stilarter, ulike prisklasser, og etter kundenes ønsker, sier Ukkelberg.

Markedsansvarlig i Svanemerket, Bjørn Olav Strandli sier følgende om prosessen:

– Det er inspirerende å arbeide med engasjerte virksomheter som ønsker å gjøre en forskjell. Vestlandshus viser et stort miljøengasjement og vilje til å skape endring. Svanemerket er vanskelig å få men enkelt å velge, og Vestlandshus har grepet utfordringen. De har inspirert underleverandører til å være med på reisen og bruker Svanemerkingen som et verktøy for innovasjon og videreutvikling i virksomheten. Vi ser frem til å følge det første huset på Stryn og gleder oss til fortsettelsen, sier han.