Arbeidet startet allerede for 7–8 år siden. Da renoverte Aksla vel-gjengen stien på toppen av trappa fordi den var helt gjengrodd. Den frivillige og arbeidsomme gjengen gravde stien helt opp igjen og steinsatte og gruset den. Nå har de retta fokuset mot selve trappa, som har hatt rustent rekkverk, vært gjengrodd og lite innbydende å gå i.

– Her er cirka 100 trappetrinn, og det er jo egentlig et kunstverk av ei trapp. Så for rundt en måned siden og vel så det, satte vi i gang arbeid her. I løpet av den tida har vi fjerna uhorvelige mengder med ugress og groe i trappa og tatt vekk bortimot 100 trær. Her var en tett skog som gjorde at man ikke kunne se byen, og det er gale når man har den fine utsikten. Nå har vi begynt, det er masse som skal vekk enda, men det skal bli bra til slutt, forteller leder i Aksla vel, Arnstein Eide.

I løpet av den siste måneden og vel så det, har Aksla vel fjernet mye trær og vegetasjon for å få frem utsikten over Ålesund. Tidligere var det helt gjengrodd. Foto: Kristian Moe
Takket være jobben til Aksla vel, kan folk nyte vakker utsikt over Ålesund fra trappene i Vannspringdalen. Foto: Kristian Moe

Spesiell benk

Under arbeidet med å fjerne ugress og groe i trappa, oppdaga gjengen en ny plass halvveis ned i trappa. Den plassen har Aksla vel gravd ut, og holder nå på å støpe til og lage en benk som skal plasseres på denne plassen. Arnstein Eide ønsker ikke å avsløre hva slags benk det blir enda, men lover at den kommer til å bli helt unik.

– Det blir en benk som det ikke finnes maken til i byen. Den kommer til å stå i stil med det grå berget som er her, og kommer til å bli kjempefin og helt unik, smiler han lurt.

Det jobbes med å lage en helt spesiell benk. Foto: Kristian Moe
Foto: Kristian Moe
Foto: Kristian Moe

Planer for framtida

Eide er klar på at det fortsatt gjenstår flere uker med arbeid i Vannspringdalen, men forteller også om planene videre for Aksla vel når de er ferdige med det nåværende prosjektet.

– Nå vi er ferdige med dette skal vi grave opp resten av veien som går opp til Akslatunet. Det er den opprinnelige veien som ble lagd for 100 år siden. Den er steinsatt på begge sider, men er helt gjengrodd. Nå er det bare et elveløp der, så den veien skal kommer til heder og bli ei perle igjen. Foreløpig har vi ikke planer for selve trappene, men vi drømmer om å kunne belyse dette området. Om vi hadde lyst opp berget, kanskje i flere farger, hadde det gitt en fantastisk effekt som man kan se over hele byen, forklarer Eide.

Foto: Kristian Moe
Foto: Kristian Moe

Trenger midler og frivillige

Men å drive dugnad er langt ifra gratis, om noen skulle tro det. For å kunne realisere alle prosjektideene om å utbedre byfjellet, trenger Aksla vel penger og støttemidler. Nylig sviktet også bremsene til den ene ATV-en, som blant anna brukes til å kjøre verktøy og kjøre vekk all skogen som blir tatt vekk.

– Dette koster penger og vi må finne en måte å finansiere alt på, så vi trenger støttemidler. Vi har også et stort behov for en ATV etter at den ene sviktet etter 22 år med stell og vedlikehold. Det må vi klare å løse på et vis, ellers stopper mye opp for oss, sier Aksla vel-lederen, og legger til at de også trenger flere arbeidsomme frivillige på laget.

– Vi jobber og står på, og vi holder på fast mandag og torsdag. Ellers er her også folk til stadighet gjennom hele uka. Det er en utrolig ivrig gjeng, men vi skulle ønske at vi fikk 5–6 personer til, for vi er for få. Å være med i Aksla vel er medisin, understreker Arnstein Eide.