En Spire-ambassadør vil være med på å arrangere konserter og arrangement for ungdom. Det kan være konserter på Terminalen Byscene, eller arrangementer og workshops på T2. Ungdommene får en mulighet til å være med bak kulissene før konserten begynner, ta imot publikum når de kommer og være med på selve arrangementet. Gjennom å delta her, får de et unikt innblikk i alt som kreves av en arrangør, fra A til Å. Hva som kreves for å arrangere en konsert, eller et show.

– Nå vil vi ha flere Spire-ambassadører, som skal sitte i spirestyret og være med å arrangere. Vi er ute etter ungdom som går på ungdomsskolen eller på videregående, fra hele kommunen vår, forteller forteller Lin Marie Norberg Jacobsen, rådgiver i Ålesund kommune.

– Jeg så en sak i Nytt i Uka om at T2- skulle åpne, og hadde veldig lyst til å være en del av noe større. Så jeg tok kontakt og fikk jobb som lydtekniker her, fortalte Stian Pedersen Sundby (t.v. i bildet) Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Terminalen og T2

– På Terminalen får ungdommen sin egen konsertserie der de kan oppleve de største artistene i Norge, i trygge rammer, med et program de selv får være med å Organisere. T2 blir ungdommens egen arena der de kan utvikle egne ferdigheter. Der får de «eie» og delta i alle ledd i produksjonen selv. De får utforske sceneproduksjonen og de delene av denne de er mest interessert i, forklarer Lene Stenseth, barsjef på Terminalen og T2.

Lysene bak scenen

Det er mye som skjer rund, før, under og etter en artist står på scenen. Alt fra å bestemme artisten, selve bookingen, markedsføring, vakthold, scenerigg, lyd og lys, artisthåndtering og mye mer.

– Dette handler om å sette lys på de som ikke står under spotten, men som er helt avgjørende for at konserten er mulig å gjennomføre. Tar man vekk bare en av disse funksjonene, kan det hele fort klappe sammen, forklarer Karina Sundby, kulturkonsulent for Ung i Ålesund.

Trenger en slik arena

– Det finnes ikke så mange slike arenaer for oss som er under 18 år. Dette er et fantastisk fint tilbud for oss, der vi får prøve oss og være sosiale i trygge rammer, sier Kaja Krogsæter Ytrebø, podkaster og en av de førtes til å melde seg som Spire-ambassadør.

T2 blir ungdommens egen arena til å utvikle seg på. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Støtte fra næringslivet

– Vi synes det er helt fantastisk å få samarbeide med Momentium om dette prosjektet, men jeg vil også understreke at dette ikke hadde vært mulig å gjennomføre uten den økonomiske støtten vi mottar fra Sparebanken Møre, sier Lin Marie Norberg Jacobsen.

Hun mener dette er et godt eksempel på hva man kan få til når det offentlige og privat næringsliv samarbeider om gode kulturprosjekter.

– Nå håper vi mange ungdommer vil melde seg som Spire-ambassadører. Dette er en mulighet for å lære mye om en spennende bransje, men først og fremst vil dette bli fantastisk moro, lover hun.