Vestlandshus igangsatte 797 boliger i fjor, og med det var de landets sjuende største boligbygger (inkludert fritidsboliger), ifølge den årlige statistikken til Boligprodusentene. Året før var første gang Vestlandshus var inne på topp 10-lista; da fikk den en sjetteplass med 686 igangsettinger. Trass i et fall på én plass på lista, økte altså Vestlandshus tallet på igangsettinger med over 100 boliger, eller rundt 17 prosent.

«Trolltind» er et eksempel på den moderne arkitekturen til Vestlandshus. (Katalog-illustrasjon)

Sterk økning sist åra

Markedssjef hos Vestlandshus, Maria Gauffin, opplyser at selskapet har satsa sterkt på salg og igangsettinger de siste åra. Begge deler har hatt en sterk økning de siste fire åra, men tallet på salg gikk ned med snaut fem prosent i fjor. I 2017 hadde Vestlandshus 376 salg, og i fjor var tallet 746; det gir en økning på over 98 prosent. Antall igangsettelser økte i samme periode med hele 110 prosent, fra 379 til 797.

50 år i 2024

Gauffin opplyser at Vestlandshus ble starta som et arkitektkontor i 1974, men utvikla seg etter hvert til en huskjede. Hovedsatsingsområdet er eneboliger i tradisjonell, nordisk og moderne stil. De siste åra er det særlig nordisk og moderne som har vært i vinden. – Katalogen vår er kun en inspirasjon, og ved hjelp av Vestlandshus Arkitekter gjør vi de tilpasningene som kunden ønsker. Det kan være alt fra mindre endringer til å tegne et helt hus fra scratch, sier Gauffin.

«Karitind» befinner seg i den mer tradisjonelle skalaen. (Katalog-illustrasjon)

Vestlandshus har i dag rundt 50 selvstendige forhandlere over hele landet. De tre hovedeierne er i dag Heltre Invest (HT Bygg) på Hellesylt, Gusterud Bygg på Eidsvoll, og Vestbygg på Grytøyra Sunnfjord, som hver eier 19 prosent av aksjene.

Tre på topp

Landets tre største boligbyggere (igangsettere) i 2021 var OBOS (inkludert OBOS Block Watne) med 1735 boliger (opp fra 1405 i 2020), Systemhus med 1198 (ned fra 1233) og Mesterhus med 1046 (ned fra 1144). Dette var de tre med mer enn tusen igangsettelser i fjor.