Float Biogass er et lite, ålesundsbasert firma som eies og drives av Svein I. Ringdal, sammen med sønnen, Ole Karl Nerbøvik Ringdal. Han opplyser at samarbeidet med finske Biovoiyma begynte for fire-fem år siden.

– Det hele starta da jeg var i Finland på ei messe for utstyr til sagbruksvirksomheter, i forbindelse med et anna selskap jeg er involvert i, der vi har tatt patent på en tørkemaskin med lavt energiforbruk og som kan tørke alt fra flis til fisk og tare. På messa var det noen få stands om biogass; disse var lite besøkt, og jeg forbarma meg litt over dem og gikk bort for å slå av en prat. Det førte til at jeg ble invitert på besøk på et biogassanlegg, og deretter til at jeg fikk en norsk agentavtale med dem, forteller han.

Finner norske kunder

Videre opplyser Ringdal at oppgava til Float Biogass blant anna er å finne norske potensielle kunder for Biovoiyma og å hjelpe til å utforme kontrakter. Nå skal de hjelpe dem å finne norske konsulenter som kan bistå i bygginga av det store biogassanlegget på Voss.

– Gjennom disse åra har jeg jobba en del med bioenergi i ulike varianter, men at jeg ble involvert i biogass, var altså en rein tilfeldighet. Siden vi ble agenter for Biovoiyma, har vi arbeida hardt for å få fart på utbygginga av biogassanlegg her til lands. Det hadde nærmest stoppa opp i en del år, men nå ser det endelig ut til at det løsner igjen, sier Ringdal.

Siviløkonom

Ringdal er utdanna siviløkonom fra BI i 1981. Etter utdanninga jobba han først i et familieselskap, før han ble markedssjef og daglig leder for H-Gruppa (som blant anna produserer H-vinduet). I dag er 74-åringen fortsatt i full jobb, blant anna som bedriftsrådgiver. Han er også involvert i et firma på Godøya som skal resirkulere plast fra brukte fiskeredskaper, opplyser han.