Peter Göbner, født 8. april 1954, var en blid gutt med langt, mørkt, krøllete hår da han kom til Ålesund på slutten av 1950-tallet, sammen med broren Jürgen, som var ett år eldre. Her bodde de noen måneder i en familie, før de reiste tilbake til familien i Tyskland, trolig via et opphold i Danmark.

Grunnen til at de to brødrene kom til Ålesund, var at mora hadde omkommet i en trafikkulykke. Faren satt igjen med hele sju barn og klarte ikke å ta seg av dem. Peter og Jürgen ble sendt til fosterforeldre i Norge, mens de fem andre fikk fosterfamilier i Tyskland. Seinere ble de så gjenforent med faren.

Kort etter at Peter og Jürgen var kommet hjem igjen til Tyskland, brant familiens hus ned, og de mista alle bilder fra oppholdet i Ålesund. Peters eneste fysiske minne som overlevde brannen, var et pass med svimerker.

Jürgen døde for mange år siden i en bilulykke i Tyskland, mens Peter blir 70 år neste år. Han husker ikke lenger så mye fra tida i Ålesund, men noen ganske tydelige minner har han likevel fortsatt. Nå håper døtrene hans at disse små detaljene skal være nok til at de kan spore opp familien han bodde hos her i byen.

På en ås

– Faren vår husker at han bodde på en ås, og at de to barna i familien het Asbjørn og Astrid. De må være rundt 70 år i dag, kan hende litt eldre. Videre husker han at han og Jürgen av og til sang i en stor hall. Blant annet sang de julesanger der en gang, bare de to, opplyser Marina Martens, som sammen med søsteren Diana håper at noen av våre lesere vet hvem faren bodde hos i Ålesund.

Videre forteller hun at faren husker et mottak for fisk fra fiskebåter, trolig like ved hallen der han sang. Fosterfaren hans hadde selv en blå fiskebåt (med svart bunn), og han husker godt at han måtte være med å kappe hodet av fisk.

Brunt trehus med fjøs

– Min far minnes at de pleide å spasere hjem fra den store hallen, og at det var en ganske lang vei å gå. Familien bodde altså på det min far husker som en ås, der husa var ganske spredt. Når de gikk hjemover, gikk de rett opp mot et fjøs med kyr, og huset lå oppå dette fjøset. Det var et skinnende brunt trehus, forteller Marina.

På Hessa

Da vår relativt voksne, ålesundsinnfødte skribent, Einar Welle, fikk forelagt informasjonen om en hall der det ble sunget og et fiskemottak, foreslo han umiddelbart at dette kunne være Torghallen. Sammen med opplysningen om at det var langt å gå, og at huset lå på en hus, fikk vi via Marina spurt Peter om han kanskje gikk over ei bru på vegen. Det trodde han at han kanskje gjorde – og etter å ha fått sett bilder av den ganske særpregete Steinvågbrua, var han ikke i tvil:

– Det var jackpot! Det var den brua min far og fosterfamilien alltid gikk over! svarte Marina.

Teorien da er at Peter og Jürgen bodde litt oppi åssida på Hessa et eller annet sted – i et brunt trehus med fjøs under.

Ti måneder i 1959

I barnepasset til Peter er det noen danske stempler fra «Rigspolitiet», som trolig sier noe om hvilket tidsrom han bodde i Ålesund: «Indrejst den 23 OKT 1958», «Udrejst den 30 DEC 1958», «Indrejst den 29 OKT 1959» og «Udrejst den ?1 MAJ 1960» (? er et speilvendt 3-tall; kan hende skal det være 13 MAJ).

Datoene, dersom det dreier seg om tidspunkt for inn- og utreise fra Danmark, kan tyde på at Peter hadde opphold der en periode både før og etter han var i Ålesund. I så fall var det i perioden fra nyåret 1959 og fram til slutten av oktober samme år at han bodde hos en fosterfamilie her i byen. Problemet med den teorien er at Peter slett ikke kan huske å ha bodd andre steder enn i Tyskland og Ålesund.

I passet kan man videre se at Peter hadde oppholdstillatelse på Sunnmøre til 7. april 1960. Under denne datoen, er det dessuten ført opp en dato ett år senere, 8. april 1961. Spørsmålet da er om Peter kom tilbake til Ålesund etter å ha vært i Danmark/Tyskland en stund, eller om han var her hele tida fra starten av 1960 og fram til våren 1961. Han kan i alle fall ikke huske selv at han var her i flere perioder.

Hvem vet noe?

Er det noen av Nytt i Ukas og AESbys lesere som minnes de to tyske brødrene? Kanskje noen som vet hvem søskenparet Astrid og Asbjørn kan ha vært? Eller som ut fra opplysningene til Peter har en anelse om hvor de må ha bodd?

Og er det noen som eventuelt har ei anna forklaring på «Indrejse»- og «Udrejse»-stempla i barnepasset til Peter?

Alle tips som kan hjelpe Peter og døtrene hans med å identifisere fosterfamilien i Ålesund, mottas med takk.

Pass som viser utløpsdato for oppholdstillatelsen på Sunnmøre, pluss to (danske!) «Indrejse»- og «Udrejse»-stempler. Disse er muligens fra hjemreisen til Tyskland i 1959-’60, mens de to andre viser utreisen på seinåret 1958, begge ganger via et opphold i Danmark. Foto: privat