Som en del av Ålesund kommune sitt forebyggende arbeid for ungdom, tok kommunen initiativet over for Momentium til å skaffe ekstra foreldrevakter til årets festival. Disse skal ha hovedfokus på de yngste festivaldeltagerne, de mellom 15 og 18 år.

– Vi syntes dette er et kjempeflott initiativ fra kommunen, og valgte selvsagt å takke ja til et slikt samarbeid, forteller Ante Giskeødegaard i Momentium.

– For mange av de yngste ungdommene er dette det første møtet med en så stor festival, og for noen kanskje også første gang man kommer så tett på voksnes bruk av alkohol. Vi vet at det kan by på utfordringer for noen, og tenker derfor at dette kan være et ekstra tiltak for å skape økt trygghet for både ungdommen og foreldrene deres, sier ordfører Eve Vinje Aurdal.

Lett å få vakter

Både i Ålesund kommune og hos Momentium var det knyttet en viss spenning til hvor vanskelig det ville bli å skaffe så mange foreldrevakter.

– Det er klart vi var spente, men vi er rett og slett imponerte over hvor fort det gikk å få på plass det antallet foreldrevakter vi trengte, forteller Minda Myklebust, SLT-koordinator i Ålesund kommune.

Foreldrevaktene blir kledd opp i vester fra Natteravnene, og skal i all hovedsak ha en konfliktdempende rolle, de er ikke tiltenkt en rolle som konfliktmeglere eller ordensvakter.

Godt samarbeid om sikkerhet

Det vil under årets festival også være et eget «friområde» for de yngste festivaldeltagerne - i tilknytning til festivalområdet.

– Det er et betydelig antall mennesker som er involvert i å bidra til en trygg avvikling av festivalen, både profesjonelle og frivillige. Vi ønsker at alle festivaldeltagere skal ha en god opplevelse på Jugendfest, og da kan også ekstra foreldrevakter et viktig bidrag til det, forklarer Ante Giskeødegård.

Ekstra busstransport

Det er også i år satt opp ekstra busser til store deler av distriktet når kvelden er over.

– Vi ønsker også at folk skal komme seg trygt hjem, så jeg oppfordrer alle til å sjekke hvilke ekstra busstilbud som finnes til det området der de bor, avslutter Lars Berg Giskeødegård.