For å kunne ta fagbrev hos H.I. Giørtz kan man velge mellom to ulike veier. Den mest kjente er gjennom lærlingløpet, der bedriften er klar på at de ønsker å rekruttere lærlinger og har et tydelig mål om å ta inn minst to lærlinger i året. Men H.I. Giørtz tilbyr også en annen vei til å ta fagbrev. Dersom man har hatt relevant arbeid i fem år, er man kvalifisert til å ta fagbrev. I løpet av de siste årene er det mange som har tatt fagbrev, både som lærling og gjennom «femårsveien».

– I 2023 har vi ni stykker som har tatt fagbrev, derav to som lærling og sju gjennom erfaring. Det er en statistikk vi er godt fornøyde med, sier kvalitets- og opplæringsleder hos H.I. Giørtz, Øystein Nygård.

Ønsker lærlinger

Han forteller videre at det er ønskelig å få inn lærlinger til rekruttering, både innenfor logistikk og som yrkessjåfør. Spesielt sistnevnte er det et stort behov for og understrekes av statistikk fra NLF (Norges Lastebileier-Forbund) som sier at det trengs 1000 flere nye sjåfører per år enn det som faktisk kommer. I tillegg går søkertallene til transport og logistikk ned. H.I. Giørtz jobber derfor tett inn mot Borgund videregående skole for å få elevene inn som lærlinger ved en senere anledning.

– Vi tilbyr dem å komme hit for en omvisning, se på bilene og hvordan lageret fungerer. I tillegg tilbyr vi elevene å komme på utplassering her i studieløpet. Ellers profilerer vi på noen av bilene våre med teksten «vi trenger lærling», for det er et behov vi har, opplyser Nygård.

Og for de som går lærlingløpet hos H.I. Giørtz, får de kunnskap om hele varestrømmen til bedriften.

– Et mål vi har er at lærlingene våre får innsikt og kunnskap om hele varestrømmen vår, helt fra varer blir bestilt til de kommer tilbake som plast, papp og emballasjer og blir håndtert på miljøstasjonen vår. Dette gjør vi for at de skal sitte igjen med kunnskap og kvalifikasjoner som vi ønsker å få bruk for etter endt læretid, forklarer Øystein Nygård.

Øystein Nygård er kvalitets- og opplæringsleder hos H.I. Giørtz. Foto: Kristian Moe

Fornøyde med lærlingløpet

Som nevnt er det to stykker hos H.I. Giørtz som har tatt fagbrev gjennom lærlingløpet i år. Én av disse er Lars Moldskred, som ble ferdig med lærlingtiden i år og er nå fast ansatt som sjåfør. Han skryter av opplegget ved H.I. Giørtz.

– Det er et ganske bra opplegg. Man får både gå gjennom oppgaver og gjøre det praktiske samtidig. Det er veldig greit. Jeg visste at de tok inn lærlinger så jeg søkte her og nå er jeg fast ansatt, sier Moldskred.

Også Sivert Solevåg har erfaring med lærlingløpet til H.I. Giørtz. Han begynte som lærling etter sommeren i år og stortrives.

– Det har vært et skikkelig kjør siden jeg begynte, men jeg trives veldig godt med det. Jeg har blitt kasta ut i det og fått prøvd mye selv. Jeg setter veldig pris på at jeg får prøve og feile, og de er flinke til å lære vekk ting. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg søkte meg inn som lærling her, skryter han.

Fagbrev gjennom erfaring

I tillegg er det mulig å ta fagbrev etter å ha hatt relevant arbeid i fem år. Denne veien er kanskje mer ukjent, men hos H.I. Giørtz har Alexander Larsen, Lars Marcus Sunde og Didris Smiltins tatt fagbrev ved å ta denne ruta, mens Sara Malene Holmen planlegger det samme når hun har jobbet der i fem år. Alle disse fikk en fot innenfor bedriften etter en sommerjobb, vikarjobb eller lignende og har blitt fast ansatt i H.I. Giørtz.

– Vi har mye intern rekruttering. Det er fordi vi har en kompleks varestrøm og det er en stor fordel å kjenne til dette før man går over i andre roller. Så har vi selvfølgelig ekstern rekruttering også, men vi er en bedrift som satser på våre ansatte. Det er veldig mange som har vært her lenge og fungert i flere roller. Den brede kompetansen tjener oss godt, forklarer Øystein Nygård.

En slik rekrutteringspolicy er betryggende for de ansatte.

– Det er veldig viktig at man gir folk muligheten til å vokse i jobben. Det gjør at man får økt kompetanse og kunnskap om flere ledd i jobben og det er veldig viktig, sier Alexander Larsen, som jobber innen logistikk og er SoME-ansvarlig for bedriften.

Han får støtte av Sara Malene Holmen, som startet i H.I. Giørtz som lagermedarbeider, men jobber nå som HR-koordinator.

– Det skaper en trygghet når man vet at bedriften satser på sine ansatte fremfor å skifte ut og finne erstattere hele tiden. Jeg synes det er veldig inspirerende at mange av de som sitter i administrasjonen begynte her som plukker eller lignende, og sitter her i samme bedrift mange år senere, istemmer hun, og legger til at den femårige veien til fagbrev gjennom jobberfaring, er viktig å fremme.

– Ja, jeg synes det er viktig å fremme at det går an å gå andre veier enn høgskole og høyere utdanning. Det går an å ta fagbrev både gjennom lærlingløpet og etter fem år i relevant arbeid. Og jeg synes det er viktig å ha fokus på at H.I. Giørtz er en bedrift som kan tilby å gå den veien og at det er en mulighet. Jeg visste for eksempel ikke at det gikk an før jeg kom hit, og jeg tror det er positivt for mange ungdommer å vite om det, understreker Sara Malene Holmen.