– Vi har jobba og drevet i samarbeid med foreldrene våre i lang tid, så det har egentlig vært en glidende overgang, sier Marthe Bjerkvik Lorentzen og Andreas Lorentzen.

Administrativt ansvar

Andreas har vært med i driften siden han var 19 år, mens Marthe har vært med siden hun var 16 år. For Marthes del var hun borte i en 10 års periode, men kom tilbake for rundt 15 år siden. Begge har dermed vært med å drive Cancam i lang tid sammen med sine foreldre, og har nå ansvaret for det meste når det gjelder det administrative og det som skjer bak, selv om foreldrene fortsatt er med i driften.

– De klipper fortsatt hår og er med på det som skal bestemmes. Vi er en familie og snakker ofte sammen. Da blir det ofte snakk om fag og jobb, så det blir nok ikke tatt en beslutning uten at alle vet om det, forteller Marthe og Andreas.

Hvordan har det vært å ta over familiebedriften?

– Det har ikke vært så stor forskjell for det har egentlig vært slik i 20 år. Det har skjedd gradvis over mange år, så det har vært veldig naturlig, sier søskenparet Lorentzen.

Utfyller hverandre

Begge innrømmer at det ikke var gitt at de skulle ende opp med å bli frisører, men legger samtidig til at det etter hvert måtte bli slik.

– Det var litt av og på for min del. Jeg var jo borte i 10 år og da var det andre ting som var i fokus. På den tida tenkte jeg ikke mye på å komme tilbake og ta over, men etter hvert ble det også naturlig, forteller Marthe.

– Det var en periode der jeg aldri skulle bli frisør, ler Andreas. – Men det ble slik ut ifra personlighet og interesse. Jeg kunne for eksempel aldri bare vært på et kontor. Nå har jeg en veldig god kombinasjon der jeg får jobbe med kunder også. Jeg er veldig glad i å treffe folk og har den rette jobben sånn sett, legger han til.

Nå jobber søsknene altså sammen med å videreføre driften av den 35 år gamle familiebedriften Cancam. Ifølge dem selv er de veldig forskjellige, men mener at det hjelper dem i samarbeidet seg imellom.

– Vi er gode på hver våre områder og utfyller hverandre på en god måte. Andreas er for eksempel god på alt som har med økonomi og regnskap, mens jeg har mer ansvar for markedsføring. Samarbeidet mellom oss går veldig bra, poengterer Marthe.

Frisørene på Cancam samlet i Geiranger: fra venstre bak:Zoe Joy Hansen, Steinar Severinsen, Sandra Valiunaite, Marthe B. Lorentzen, Camilla Amali Gustafsson, Helene Rosenmeyer, Julie K. Thorvaldsen, Sebastian Michalski,  Amalie L. Teige, Ine Aasen, Pauline Alnes, Sonia Chan, Malin K. Endestad, Kamila Wisniewska,Ine M. H. SvorenFra venste midt:  Shadia Koiy, Elina Koskonova, Nathalie Krokå,  Larissa C. Kvasnes, Ronja Hofstad, Andreas B. Lorentzen, Damira ShaidullinaSittende fra venstre:Asher-Y Mehari, Emma Kleive,Jekaterina Golubkova, Laila Lorentzen, Torstein Lorentzen, Maura Brezac Foto: Cancam

Søker utvikling hele tiden

I dag har Cancam fire salonger i Ålesund – en på Kremmergården og to på Moa, pluss ZPLITT Beauty & Barber, som ble etablert i 2018 og som finner sted på nye Amfi Moa Syd. Cancam kan også skilte med flere norgesmestere i alle klasser, nordiske mestere gull i Yrkes-OL og mange flere store utmerkelser. Marthe og Andreas er klar på at det viktigste bak suksessen er det faglige og evnen til å holde seg oppdatert.

– Det er det som ligger i bunn. Vi må passe på at alle ansatte har en god standard i forhold til faglig dyktighet. Vi må oppdatere de ansatte og henge med i tida. Hvis vi ikke har det, rakner alt det andre, hevder de.

Hvordan skal dere drifte familiebedriften videre?

– Vi ønsker å utvikle oss og for å gjøre det må vi alltid være på jakt etter å gjøre ting annerledes. Det er en balansegang mellom å holde på det som fungerer bra og samtidig jakte etter det vi kan gjøre bedre. Hvis vi ikke endrer oss, så vil vi heller aldri utvikle oss, konkluderer markedsansvarlig i Cancam, Marthe Bjerkvik Lorentzen.

Familien Lorentzen: Marthe, Torstein, Laila og Andreas Foto: Cancam