Verdensdagen for psykisk helse er egentlig mandag 10. oktober, men AaFK valgte å markere dagen i dag på stadion med et stort arrangement. Dagen på stadion inneholdt stander med forskjellige aktører, foredrag fra blant andre representanter fra Rask psykisk helsehjelp, AaFK sitt gatelag og fra noen som benytter seg av aktivitetstilbudene til Skansen aktivitet. I tillegg var det lagt opp til en fotballturnering ute på kunstgressmatta.

Arrangementet var i regi av AaFK Samfunn og enheten for Psykisk helse og Rus i Ålesund kommune. Samfunnsansvarlig i AaFK, Kristin Herje Nørve, mener at en slik markering er utrolig viktig.

– Psykisk helse er noe som angår oss alle, og vi i AaFK vil bruke vår posisjon til å hjelpe andre og bruke den stemmen vi har. Vi synes derfor at det er kjempeviktig at vi, sammen med Ålesund kommune og Skansen aktivitet, kan rette fokus mot temaet psykisk helse, sier hun.

Samfunnsansvarlig Kristin Herje Nørve snakket om arbeidet som gjøres i AaFK Samfunn. Foto: Kristian Moe

Helt fullt

Utenom fotballturneringa, ble arrangementet avholdt i storsalen på VIP-en, og det var mange som møtte opp for å være med på markeringen, til stor glede for Herje Nørve.

– Dagen har vært over all forventning og det var veldig kjekt at det ble fullt. Alle som var med var kjempeglade for at de kunne vise frem alt av tilbud i byen innenfor psykisk helse, og det var veldig gode innlegg fra de som var på scenen, smiler hun.

Øyvind og Frode fra AaFK Gatelag fortalte om gatelagets betydning for dem. Foto: Kristian Moe

– Gjorde inntrykk

Etter at alle hadde holdt foredrag, ble et utsnitt av episoden med «FØLER’N: Psykisk helse i fotball» med Sten Grytebust vist på lerret og TV-skjermer. I den episoden snakka AaFK-keeperen om ting han synes er vanskelig, noe Herje Nørve mener er viktig. Samtidig håper hun at flere reflekterer over temaet psykisk helse fremover.

– At vi viste litt av episoden med Sten, viser at selv de som kanskje blir sett på som superhelter også kan ha utfordringer. Det er mange som vil få utfordringer innenfor psykisk helse og da er det veldig greit at klubben også viser den siden, sier hun.

– Jeg tror mange kommer til å reflektere og tenke over temaet psykisk helse, og jeg fikk inntrykk av det blant de som var her i dag ut i fra samtalene i pausen og reaksjonene underveis i innleggene på scenen. Jeg ble også rørt av at mange tok skjermbilder av lysbildene i presentasjonene, og det viser at det gjør inntrykk og at dette er noe man vil ta med seg videre, avslutter Kristin Herje Nørve.