Dermed føyde han seg inn i en lang rekke av AaFK-trenere som har fått sparken lenge før kontraktstiden var ferdig.

Det er dessverre massevis av lignende tilfeller i klubbens historie, men la meg først nevne at i desember i fjor fikk Lars Arne Nilsen forlenget sin kontrakt med ett år. Opprinnelig lengde var ut 2023-sesongen, men daværende styreleder, Jan Petter Hagen, og nåværende klubbdirektør, Ronny Stokke, mente det var veldig smart å forlenge kontrakten.

Like etter sesongslutt i fjor var trykket mot Lars Arne Nilsen voldsomt, til tross for en niendeplass på tabellen, var det stor misnøye med hvordan laget hadde fremstått i løpet av sesongen.  Selvfølgelig forstod trener Nilsen signalene og bebudet at han ville endre på formasjon og spillestil inn mot 2023-sesongen.

Men hvordan han skulle greie det, sa han ingenting om, og det spurte sannsynligvis heller ikke styreleder og klubbdirektør noe om.

Likevel ble det påpekt i den påfølgende pressemeldingen at det var gjort en grundig prosess.

Min beskjed

På en måte trodde kanskje Hagen og Stokke at de hadde lagt gullegget, men i min kommentar her i Nytt i Uka 14.desember 2022 var jeg tydelig på at dette var en merkelig avgjørelse. – En gåte. Hvorfor forlenge? Lars Arne Nilsen må jo først bevise at han har evnen til å løfte laget slik kravet fra supportere og media er, skrev jeg.

Mitt syn var tydelig, en kontraktsforlengelse burde vente til Lars Ane Nilsen hadde bevist at han hadde evne og dyktighet til å endre til en mere offensiv og underholdende spillestil.

La meg også nevne at jeg skrev at jeg håper styreleder og klubbdirektør står oppreist når fasiten kommer. Hagen og Stokke fikk forresten full støtte fra Bjørn Erik Melland. Sportssjefen var enig med sine lederkollegaer og mente Lars Arne Nilsen hadde fått for mye urettferdig kritikk i 2022-sesongen.

Fingeren ned

Mandag kveld sa nåværende styreleder, Gunnar Haagensen, at alt var kaotisk, og formante alle i ledelsen om å se seg selv i speilet.

Tre dager seinere virket det imidlertid ikke som Ronny Stokke hadde noen særlig intensjon om å følge oppfordringen. På NRK Møre og Romsdal kunne vi se en smilende og blid klubbdirektør som i fine ordelag sa at prosessen pågår for å hente inn ny hovedtrener. – Kanskje er en langsiktig løsning klar før søndagens hjemmekamp mot FKH, sa han.

Assistenttrener Marius Bøe (i midten) skal lede laget mot FKH. Foto: Srdan Mudrinic

Altså klisjéprat så det monner, egentlig sa han vel null og niks av verdi. Til historien må det nevnes at assist-trener Marius Bøe skal lede laget i søndagens hjemmekamp mot FKH.

Muligens er det for mye forlangt at Ronny Stokke i all offentlighet hadde innrømmet at kontraktsforlengelsen med Lars Arne Nilsen var en amatørmessig tabbe, som han også var en del av.

Jeg forventer at styreleder Gunnar Haagensen snarest får en nærmere forklaring fra sin forgjenger og dagens klubbdirektør. Her må sannheten om den såkalte grundige prosessen på bordet.

Hvis ikke det blir gjort, er jeg redd for at historien vil bli gjentatt, og det det er det ingen som er tjent med.

Trenerlogistikk

Her er det som har skjedd på hovedtrenerfronten siden 2001. Fra lederhold i AaFK må det være skremmende og flau lesing.

Ivar Morten Normark inn 2001, får sparken november 2005. Per Joar Hansen inn 2006, får sparken oktober 2007. Søren Åkeby inn 2008, får sparken august 2008. Kjetil Rekdal inn 2008, får sparken november 2011. Janne Jønsson inn 2012, slutter etter eget ønske desember 2014. Harald Aabrekk inn 2015, får sparken april 2015. Trond Fredriksen og Karl Oskar Fjørtoft inn april 2015, Karl Oskar får sparken juni 2016, Trond får sparken desember 2017. Lars Bohinen inn 2018, får sparken sommeren 2020. Lars Arne Nilsen inn høsten 2020, får sparken mai 2023.

Ti hovedtrenere, og kun én, Janne Jønsson, som ikke fikk sparken. Flere ble sparket etter å ha signert forlengelse. Ivar Morten Normark har den lite flatterende rekorden, han ble sparket kun to dager etter han hadde signert ny kontraktsforlengelse. Der og da nektet han å forlate sin post.

Tør jeg minne om at en definisjon av intelligens lyder slik: «Intelligens er å dra nytte av tidligere erfaringer i nye og lignende situasjoner».