– Det er en klar trend, både i Norge og ute i Europa, at bilforhandlerne fører et større utvalg av bilmerker enn før. Å ha flere merker å tilby, gjør at man får større utvalg og blir mer robuste, sier daglig leder Per Aaland hos Aaland Bil.

Utvidelsen med Jeep og Fiat starta med en henvendelse fra bilimportøren Bertel O. Steen, opplyser han:

Sterke merkenavn

– Fra før hadde vi Citroën og DS fra Bertel O. Steen, og nå lurte de på om vi kunne tenke oss å ta Jeep og Fiat også. Begge to er sterke merkenavn som mange har et forhold til, så det ville vi gjerne.

Dermed har Aaland Bil utvida repertoaret både med små, urbane biler og med store, kraftige biler til offroadbruk.

– Jeg vil si at vi nå er særlig sterke på elbiler til under 500 000 kroner. Der har vi nå 10-12 modeller å velge mellom, sier Aaland.

Årets bil

Når det gjelder Jeep, har Aaland særlig store forventninger til Avenger, den aller første elbilen fra Jeep, som europeiske biljournalister nylig kåra til Årets bil 2023. Dette er faktisk første gang at Jeep har vunnet denne prisen. Aaland håper at han skal kunne levere de første Avenger-bilene i juni.

For Fiats del har Aaland tro på at særlig den elektriske Fiat 500 vil selge bra. Den ikoniske 500-modellen har en historie som går helt tilbake til 1936, og det er ikke så reint få som har et visst nostalgisk forhold til den. Nå finnes den altså også i elektrisk variant, og ifølge Aaland er dette den mest solgte elbilen ute i Europa.

Aaland Bil vil også utføre sørvis både på Fiat (inkludert varebiler) og Jeep. Det vil de også gjøre på et anna klassisk bilmerke som mange bilentusiaster har et hjerte for, nemlig Alfa Romeo.

Bilsalget på vei opp igjen

Når det gjelder bilsalget generelt, opplyser Aaland at det nå ser ut til å ha begynt å løsne, etter at det stupte under pandemien.

– I januar i år var jo bilsalget i Norge så lavt at vi må helt tilbake til 1962 for å finne tilsvarende tall. Men nå har det begynt å gå bedre, og den største utfordringa er ikke å selge, men å få bilene levert til oss. Det er jo et problem som hele bransjene har slitt med siden pandemien, og som ble forsterka med krigen i Ukraina. Den påvirker leveringa på mange ulike måter; for eksempel blir jo nesten alt av vinterdekk produsert i Russland, noe jeg ikke var klar over før krigen starta, forteller han.

El-utgava av den ikoniske Fiat 500 er den mest solgte elbilen i Europa, ifølge Aaland. Foto: Kenneth Kamp
Jeep Compass, en plug-in hybrid, i front. Foto: Kenneth Kamp
Citroën har vært på menyen til Aaland Bil i mange år. Foto: Kenneth Kamp