– Dette er for så vidt ikke noe nytt, men noe som har holdt seg ei god stund, sier Frode Nakken, daglig leder hos Møbler og Miljø på Moa.

Trenger ikke bytte alt

Ifølge møbel eksperten preges hjemmene våre fortsatt heltre og naturmaterialer, og det vil det nok gjøre en god stund fremover.

– Men man trenger ikke nødvendigvis å bytte ut alle møblene for å være oppdatert. Å dyrke sin personlige stil gjennom vaser, pyntegjenstander og lysholdere virker også om du vil brushe opp hjemme uten å ta de store investeringene. Det samme kan man oppnå gjennom å tilføre tekstiler som pledd, puter, tepper og gardiner. Og dagens motebilde tillater at man velger farger som stikker seg ut blant alt det andre interiøret. Gå gjerne først til Jotun sine fargekart for å søke inspirasjon når du har lyst til å fornye noe hjemme, sier han

Dersom man ønsker å tilføre rommet farger, kan en dempet gulfarge være et godt alternativ. Foto: Kåre Stig Nøstdal
Gulfargen finner man også igjen i småvarer og pyntegjenstander. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Et takknemlig motebilde

– Det som går igjen nå er de litt duse fargene og jordfarger. Jeg tenker at når man skal gjøre en så stor innvestering som f. eks. å kjøpe ny sofa, er det viktigere å tenke over hva man selv liker, enn nødvendigvis å slavisk følge motene. En sofa skal jo gjerne tåle å vare gjennom mange trender og motebilder, sier Nakken.

– Akkurat nå er møbelmotene både ganske så tidløst, men gir samtidig rom for å ta de litt mer vågale valga. Siden de fleste fargene akkurat nå er ganske så duse, kommer man unna med både gult og rosa. Våg å bestemme selv, råder han.

Sort og klassiske lyse farger er fortsatt noe man kommer godt unna med i et hvert hjem. Foto: Kåre Stig Nøstdal
Man kommer også godt unna med å velge litt sprekere farger. Foto: Kåre Stig Nøstdal

God design varer

– Det som er litt gøy å se, er hvordan møbelmoten tar opp i seg tidligere suksesser. For blant alt det nye designet kommer det nemlig fortsatt en del gamle klassikere, gjerne med noe oppgraderte overflater, foreller Frode.

God design tåler tidens tann. Dette bordet ble designet i 1949. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Kvalitet som varer

– Folk har nok generelt blitt langt mer kvalitetsbevisste, både når det kommer til valg av stoff og av treverk. Flere ønsker kvalitet som varer, og for mange er dette også tuftet på et ønske om å ta bærekraftige valg, sier han. Og legger til at heltre eik fortsatt er en sikker vinner.

Natur og tre er også noe vi fortsatt ser en del av. Foto: Kåre Stig Nøstdal

En investering

Med høye renter og stigende priser er folk generelt mer forsiktig med pengebruken enn tidligere. Dette merkes selvsagt også i møbelbransjen.

– Jeg tror alle bransjer merker at folk er mer forsiktig med pengene sine. En ny sofa eller ei ny spisestue er jo for de fleste av oss en ganske stor investering. Men selv om de fleste av oss merker at alt har blitt dyrere, ønsker vi å unne oss noe nytt i blant. Jeg tror rett og slett folk flest har blitt flinkere å prioritere. Vi har mange kunder som er innom mange ganger for å se på møbler, og som først kommer tilbake for å handle etter noen måneder med sparing. avslutter Frode Nakken.