Serien handler om Bård Tufte Johansen og Lars Lenth som bosetter seg i seks uker på Sørøya i Vest-Finnmark, der planen er å fange monsterkveita og å leve et enkelt liv i pakt med naturen.

Vi fikk en prat med Viktor på premieredagen, mens han holdt på med å pakke for å reise til Trondheim. Der skulle Karpe holde sin siste konsert av «Omar Sheriff – Diaspora Dream»-turnen på Festningen-festivalen, hvor Momentium er medarrangør.

– Det blir jo selvfølgelig veldig gøy men også litt trist – det blir jo siste konserten på en stund, sier Viktor, som har vært med Karpe som fotograf både på europaturné og på festivalsesongen i år.

Bård Tufte Johansen og Lars Lenth reiser til Sørøya i Finnmark og gleder seg til å fiske i seks uker. Men ting går ikke helt som de har sett for seg. Foto: Viktor Mauren/Field Productions

Hvordan han fikk være med

Serien er produsert av NRK Underholdning i samarbeid med Field Productions, et norsk produksjonsselskap som ble grunnlagt i 2002 av Filip Christensen. Siden Viktor har jobbet med dem tidligere, fikk han tilbud om å være med.

– Jeg har fulgt med på dem en god stund, helt siden jeg var liten, faktisk. Da jeg flyttet til Oslo, tok jeg kontakt med dem og hørte om jeg kunne få jobbe der litt, og det fikk jeg. Etter en liten stund begynte det å bli mer regelmessig, og så dukket det opp et oppdrag de skulle ha for NRK, som da var denne serien. Jeg fikk spørsmål om å være med, og det var veldig hyggelig, forteller Viktor.

Innspillingen av serien gikk over seks uker på sensommeren 2022, på Sørøya i Finnmark.

– Jeg var med på hele innspillinga av serien så jeg var der i alle ukene. Det var i fjor sommer, mens Karpe i Spektrum holdt på, faktisk. Så jeg var bare med på de to siste konsertene til Karpe i Oslo Spektrum, sier Viktor.

Crewet planlegge neste innspilling. Foto: Viktor Mauren
Produksjonsteamet hadde en båt fullastet med utstyre de trengte. Foto: Viktor Mauren
Det ble filmet både over og under vann. Foto: Viktor Mauren

Produksjonene

Serien går over seks episoder og målet er at Bård og Lars skal fange en kveite på 100 kilo på stang. Men kameratene, som også tidligere har laget tv-program fra sine fisketurer, oppdager at de kanskje har overvurdert sine egne evner til både å leve enkelt og ikke minst til å fange monsterkveita.

– Jeg har for det meste filmet. Vi var fire personer bak kamera og så var det to framfor kamera. Det var en på regi og tre som filmet, forteller Viktor.

Som man ser i serien var det mange fine dager med fint vær, men det var jo også mange dager i strekk med dårlig vær og storm. I tillegg filmer både over og under vann. Var det noen utfordringer dere møtte på?

– Det å skulle filme fisking er jo vanskelig i seg selv. Vi vet at det er veldig uforutsigbart, det gjorde det vanskelig å lage en produksjonsplan og planlegge hvordan ting skal bli. Man må bare henge på og prøve å få med seg alt de to karene gjør. Det kunne jo til tider være vanskelig når det var dårlig vær. Vi filmet også en del under vann, og da kan det være vanskelig å orientere seg skikkelig og vite hvor man er. Det gjelder spesielt for den undervannsdronen vi har brukt. Jeg har ikke dykket med tank, men det blir litt fridykking og jeg filmet noe av det, forteller Viktor.

Produksjonsteamet klar for å filme Bård og Lars på fluefiske i Pøsenelva. Foto: Viktor Mauren
Det var ingenting å si på de idylliske omgivelsene. Foto: Viktor Mauren

På en øde øy i Finnmark

Huset som Bård og Lars bodde i, har vært med på serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Det var Bård som fant huset – et enkelt hus i en isolert, fraflyttet fjord på Sørøya i Finnmark, som er Norges største øy uten fastlandsforbindelse. Lars Lenth ble overrasket da han litt for sent oppdaget at de skulle til Sørøya i Finnmark og ikke den andre Sørøya på New Zealand.

Produksjonscrewet bodde i ei hytte på samme øy som karene under hele innspillingen.

– Det ble fortalt at vi ikke skulle ha nett eller dekning der vi skulle bo, men så ble det en måned i forveien satt opp en mast i nabofjorden slik at vi hadde dekning da vi var der. Det var veldig greit at vi som crew ikke var helt isolert fra verden og at vi fikk mulighet å laste opp «logg» av det vi hadde filmet og slik, forteller Viktor.

– Det var heller ikke innlagt vann, det var bare elvevann. Så vi dusjet og badet i elvevann, forteller Viktor videre.

– Spiste dere i produksjonsteamet like enkel mat som Bård og Lars?

– Nei, vi hadde heldigvis ikke samme regel som de på at alt skulle være selvforsynt, men det var ikke overflod med mat på oss heller. Jeg husker vi hadde potet og potetgull til middag en av dagene, forteller han videre.

Det ble en del filming om natten også. Foto: Viktor Mauren
Kamera klar til filming. Foto: Viktor Mauren

Bli med to artige karer på tur

Bård Tufte Johansen og Lars Lenth har jo vært på tv sammen før og er to artige og underholdende karer.

Vi spør Viktor om det har vært gøy å være med dem på tur.

– Ja, absolutt! Vi hadde det veldig gøy der oppe. Det var litt spesielt å være der så lenge bare med dem. Av og til kjørte vi båten inn til Hasvik for å fylle bensin og slik, men ellers så var det bare oss på øya, forteller Viktor.

– Det må jo ha blitt noen artige historier i løpet av turen, kan du fortelle noe?

– En gang gikk båten til crewet tom for bensin. Da var det en av oss som måtte hoppe uti og dra, eller svømme da, båten inn til land. Det var eneste løsningen, forteller Viktor.

– Det ble også mange lange dager i båt, der det var perioder de slet veldig med å få fisk men det ble jo noe fangst i alle fall, forteller Viktor uten å røpe for mye av serien.

– Siden dere levde så isolert i mange uker, føler du at du ble godt kjent med Bård og Lars?

– Ja, etter å ha fulgt dem så tett, over så lang tid, føler jeg at vi har blitt godt kjent, sier han.

– Har du vært med på redigering og klipping av episodene?

– Nei, jeg har bare sett et grovutkast av første episode, så jeg har faktisk ikke sett serien selv enda. Det var en stor opplevelse å få være med på denne turen, og nå gleder jeg med til å se hele serien på TV, avslutter Viktor.

Foto: Viktor Mauren