– Vi ønsker å skape trivsel, utvikling, stabilitet og trygghet for våre deltakere. Vi respekterer den enkelte og fremmer mestring. Deltakerne er veldig ulike personer med ulike behov, og vi prøver derfor å finne det rette for hver enkelt, forteller daglig leder hos Prestemarka dagtilbud, Solveig Sandbukt.

Deltakerne lager mange forskjellige produkter, som selges i butikken. Foto: Kristian Moe

Stor variasjon

Prestemarka er en kommunal virksomhet, som er til for å gi et tilbud til de som trenger det. Sammen med Brattvåg dagaktivisering er Prestemarka dagtilbud under det som heter Nordre arbeid og aktivitet – Skodje og Brattvåg. På Skodje er det stor variasjon i aktivitetstilbudene og området er delt inn i flere avdelinger: Fargeskrinet, Gruppe Øst og gården.

– Fargeskrinet er en kreativ avdeling der deltakerne driver med produksjon av tennbriketter, tekstiler, strikking og laging av påske- og julepynt. Gruppe øst har en fast timeplan som blant anna inneholder turdager, trim i gymsal og svømming, mens på gården har vi både verksted, gartneri og bruktbutikk, opplyser Sandbukt.

– I avdelingen med gården driver deltakerne med delproduksjon for møbelindustrien og vedproduksjon. De har også faste oppdrag i kommunal regi, en egen bruktbutikk som er åpen to dager i uka og et gartneri som det blir plantet diverse blomster og planter i om våren. Her er noe for alle, legger hun til.

Eirik jobber på i gartneriet. Foto: Privat

Med så stor variasjon i aktivitetene, er det mye å finne på for deltakerne. Sandbukt informerer om at de prøver å tilpasse dagene ut ifra hva deltakerne liker å gjøre og hva de mestrer. Noen forberedelser må personalet også regne med.

– Vi ser hver enkelt og hva de mestrer og ikke mestrer. Mange av deltakerne liker forutsigbarhet slik at de vet hva som skal skje i løpet av dagen. Vi ønsker at de får mestringsfølelse. Noen kan rulle tennbriketter, mens andre vil telle aviser. Da kan de gjøre litt forskjellig ut ifra hva de mestrer, og hvis de ikke trives med en aktivitet, får de prøve en anna, utdyper hun.

Sjur og Kristian trives veldig godt i verkstedet på Prestemarka. Foto: Kristian Moe

Stolthetsfølelse

Både på Fargeskrinet og i verkstedet driver deltakerne med hyppig produksjon av forskjellige produkter. Her lager de blant anna tennbriketter, julepynt og strikketøy eller andre kreative produkter, som selges i butikken. Solveig Sandbukt forteller om en utrolig stolthetsfølelse blant deltakerne når ting som de har laget blir solgt.

– Ei har fått bestilling på ei lue som skal sendes til Skottland, og det er veldig stas. Det blir en mestringsfølelse hos deltakerne når noen viser interesse for noe de har laget. De er utrolig flinke, og det er bare fantasien som setter grenser for hva de kan lage. De henter inspirasjon, og bare setter i gang med å lage noe, skryter hun.

– I tillegg har vi fokus på gjenbruk og resirkulering, og det er flere som gir oss material som vi kan bruke. Blant anna brukte aviser, stearinrester og malingsrester, forteller Sandbukt.

Sveinung slapper av i ett av sanserommene. Foto: Kristian Moe

– Hvordan trives deltakerne og hvordan er det å jobbe her?

– Jeg opplever at de som er her trives veldig godt. Det er en kjekk arbeidsplass for både deltakere og personalet. Det er en veldig givende jobb og kjekt å se at de gleder seg til ting som skal skje. Spesielt nå frem mot jul skjer det mye, som baking, lucia-feiring og grøtfest. Det er rett og slett en veldig koselig gjeng å være sammen med, smiler Solveig Sandbukt.