– Det er helt nydelig! Jeg var egentlig mest med for opplevelsen, men å få 2.-plass er helt fantastisk, sier en strålende fornøyd sølvvinner til Nytt i Uka/AESby etter offentliggjøringen av resultatlista.

Vertskap for første gang

Dette var første gang Borgund vgs var vertskap for skole-NM. I konkurransene var det deltakere fra hele landet, med seks deltakere i faget Bilmekaniker – lette kjøretøy, og åtte deltakere i Bilskade, lakk & karosseri. Borgund vgs var representert med en deltakende elev i hvert av fagene, hvor de gjennomførte reelle oppgaver som står på læreplanen og som de skal gjennom når de går ut i lærlingperioden.

Ulike oppgaver

I faget bilmekaniker – lette kjøretøy måtte deltakerne gjennomføre oppgaver som blant annet gikk på balansering, vri av og vri på dekk, firhjulskontroll med sjekk av understell og tilstand, samt spenningsavmåling og demontering og kontroll av en clutch. I forkant av offentliggjøringen av resultatlista spurte vi Victoria Jøsok om hvordan hun opplevde de ulike oppgavene.

– Jeg synes det gikk ganske greit. Dette er hovedpensumet vårt og ganske vanlige oppgaver som vi har øvd på i løpet av året. Teoridelen var litt tung, men jeg føler meg sterk i praksis og tror dette kommer til å gå kjempebra, sa Jøsok like etter at hun hadde gjennomført sin siste oppgave i NM.

Den andre eleven fra Borgund vgs som deltok var Thea Nerland Skjerseth. Hun konkurrerte i det andre faget, bilskade, lakk & karosseri. Hun gjennomførte alle sine oppgaver på NMs første konkurransedag, som blant annet gikk på lakking, sveising og retting av en skade. Også Skjerseth var fornøyd med egen innsats.

– Det gikk greit. Litt knapp tid på noen oppgaver, men jeg synes det gikk bra for min del. Det var mange flinke deltakere og et høyt nivå, så jeg håper på det beste, oppsummerte Nerland Skjerseth.

Thea Nerland Skjerseth representerte Borgund vgs i bilskade, lakk & karosseri. Foto: Kristian Moe

Utrolig jevnt

Etter hvert ble det endelig klart for premieutdeling og offentliggjøring av medaljevinnerne. Alle deltakerne fikk diplom, men det var knyttet stor spenning til hvem som stakk av med seieren i skole NM for yrkesfag. I bilskade, lakk & karosseri var det Shadi Issam fra Borg videregående skole som tok 1.-plassen, med Eivind Knutsen på plassen bak og Vanessa Sletten på 3.-plass. Mellom 1.- og 3.-plassen skilte det bare seks poeng.

– Det var ikke planlagt. Jeg følte jeg bommet litt underveis, og hadde ikke følelsen av at jeg skulle vinne. Det var en veldig fin overraskelse å vinne, sier Issam.

Pallen i bilskade, lakk & karosseri. Fra venstre: Eivind Knutsen (2.-plass), Shadi Issam (1.-plass) og Vanessa Sletten (3.-plass). Foto: Kristian Moe

Jevnt ble det også mellom deltakerne i bilmekaniker – lette kjøretøy. I dette faget skilte det bare 9 poeng mellom vinneren og 3.-plassen. Lukas Bergestad havnet på bronseplassen, mens det var Stian Raen fra Kvadratruten videregående skole i Kristiansand som knep 1.-plassen – ett fattig poeng foran Victoria Jøsok fra Borgund videregående skole.

– Ikke dumt å vinne. Forventet ikke det på forhånd så det var gøy, smiler Stian Raen.

Og selv om seieren glapp med ett poeng for Victoria var hun likevel svært tilfreds med hvordan NM endte.

– Litt surt at det bare var ett poeng som skilte, men jeg kan ikke si at jeg er sur over resultatet. Jeg er mer enn fornøyd. 2.-plass, stråler Røsok.

Pallen i bilmekaniker – lette kjøretøy. Fra venstre: Victoria Jøsok (2.-plass), Stian Raen (1.-plass) og Lukas Bergestad (3.-plass). Foto: Kristian Moe

Se bildeserie fra siste dag av skole-NM i yrkesfag: