I løpet av juli måned oppsto det åtte branntilløp som følge av feilsorterte batteri på Bingsa gjenvinning – en trend som også resten av bransjen opplevde. På grunn av dette, har Årim starta opp en nasjonal kampanje som skal sette fokus på kildesortering av batteri og tiltak for å hindre plutselige branntilløp i søppeldunken, søppelbøtta eller i renovasjonsbilen.

– Slike branntilløp er et stort problem og vi ønsker å øke fokuset på dette på nasjonalt nivå. I de tilfellene vi opplevde, klarte vi å drive effektiv slukking og forhindre at større skader oppsto fordi vi har et godt drilla industrivern. Men vi er nødt til å se på flere tiltak, og vi jobber kontinuerlig med hvordan vi kan minimalisere denne typen risikoer. Vi er helt avhengige av at innbyggerne kildesorterer riktig, sier kommunikasjonssjef i Årim, Caroline Mehl Nakken.

Kast i farlig avfall

Selv om batteriene er tomme, er det likevel energi igjen i dem til å lage stor skade dersom de havner på feil plass. Derfor er det viktig at folk er bevisste på hvor de kaster brukte batterier.

– Batterier skal kastes som farlig avfall i de røde boksene man har hjemme. I tillegg vil vi at folk teiper polene for å minske faren for brann, oppfordrer Mehl Nakken og gjenvinningsoperatør Tage Sebastian Rem Hovden.

Er folk flinke nok til å følge disse tipsene?

– Det er mange som er veldig flinke, men med tanke på antall branntilløp vi har hatt i sommer, er det forbedringspotensial. Derfor må vi komme ut med mer informasjon om hvordan vi ønsker å ha det, slik vi gjør nå. Bruk de røde boksene hyppig til både elektrisk og småbatteri, ta dem med til miljøstasjonen, og så sorterer vi hvis det ikke har blitt gjort allerede, understreker Rem Hovden.

Det er i disse røde boksene man skal kaste brukte batterier og annet farlig avfall. Foto: Kristian Moe

Batterisystem

Om man ikke leverer batteri til miljøstasjonen, kan man også levere dem inn til butikker som selger elektroniske artikler. Disse butikkene er nemlig pliktig til å kunne ta imot elektrisk avfall, og det er som oftest plassert en egen beholder for dette ved utgangspartiet. Men uansett hvor man har tenkt å levere elektrisk avfall, er det viktig å ha kontroll på hvor i huset man oppbevarer batterier og andre elektroniske komponenter.

– Et godt tips kan være å lage en ordning eller et system i hjemmet for lagring av batterier, enten det er i en beholder eller noe annet. Da vet man hvor man har denne typen avfall, slik at man unngår å la det bli liggende en tilfeldig plass og deretter havner i restavfallet ved en feiltakelse. Ikke kast batteri eller annet farlig avfall i restavfallet, sier Caroline Mehl Nakken, og kommer samtidig med en annen viktig påminnelse:

– Det finnes batteri eller elektriske komponenter i mange flere ting enn man tenker over. Et eksempel kan være et bursdagskort som spiller av musikk når man åpner det. Det er lett å tenke at det skal kastes i papp og papir fordi kortet er laget av papp, men det er en elektrisk komponent i kortet som skal i farlig avfall. Slikt er viktig å tenke over, for det finnes mye mer i husstanden vår som er batteridrevet enn det man kanskje tenker over, opplyser hun.

Litiumbatterier er verst

Uansett hvilke typer batteri det er snakk om, vil faren for brann alltid være der ved feil sortering. Men særlig litiumbatterier utgjør en ekstra stor brannfare.

– Litiumbatterier er enda mer energirike enn de mer vanlige AA og AAA-batteriene, og er derfor ekstra farlige. Vi ønsker ikke å bare ha fokus på litiumbatterier, men det er viktig å understreke at det er en betraktelig større risiko for at det tar fyr i dem. Man vil ikke la dem ligge i søppeldunken eller søppelbøtta. Det er viktig å ta på alvor, forteller Tage Sebastian Rem Hovden.

Hvordan håndterer dere batteriene etter at de har blitt levert?

– Vi mottar batteriene og sorterer dem fra småbatteri og litiumbatteri. Da har vi egne beholdere som vi har fått fra leverandøren vår, Stena. Etter hvert som vi fyller dem opp, sender vi godkjente kasser til dem med batteri som er regna for å være mindre brannfarlige. Litiumbatteriene blir plassert i samme type boks som de vanlige, men med litiumbatteriene, blir de plassert i en boks sammen med stoffet perlite for å minske muligheten for at de tar fyr. Dersom de skulle ta fyr likevel, vil stoffet kvele flammen, forklarer Rem Hovden.

Litiumbatterier blir plassert i en boks med stoffet perlite for å minske muligheten for at de tar fyr. Foto: Kristian Moe

Samarbeid med brannvesenet

Om uhellet skulle oppstå og det begynner å brenne, har Årim en god dialog med Ålesund brannvesen. De støtter opp tipsene om å kildesortere batterier riktig og teipe polene.

– Man må være oppmerksom på brannfaren til batterier, til og med småbatteriene. Dersom de kommer i klem, så kan de kortslutte og forårsake brann. Derfor er det viktig å kildesortere riktig og teipe polene for å minimere risikoen for branntilløp, sier kommunikasjonsrådgiver i Ålesund brannvesen, Håvard Kleppe.

Han forteller videre at branner som oppstår på grunn av batterier, kan være utfordrende å slukke.

– Det handler om tilgjengeligheten. Vi har for eksempel stått overfor en brann som oppsto i en renovasjonsbil, og da måtte vi tømme ut alt søppelet for å slukke brannen. Siden slike batteribranner kan oppstå hvor som helst og når som helst, gjør det at de er utfordrende å slukke, sier Kleppe.

– Derfor må innbyggere og folk være oppmerksom på faren som feilsortering av batteri medfører, avslutter han.