Like sikkert som at piggsko og brodder kommer fram når glatta kommer, så oppfordrer gulvbransjen til å «pigge av». Oppfordringa gjelder selvsagt ikke ute på isen, der broddene hørere hjemme, men når man beveger seg inn på andre sine gulv.

– Pigger og brodder under skosålen er laget for å gi godt feste ved å trenge dypest mulig ned i underlaget. Selv ikke keramiske fliser, som folk flest ser på som et hardt og robust materiale, tåler pigger. Slike fliser blir også farlig glatt om du ikke tar av deg broddene, uttaler Kristian Owren, som er administrerende direktør i Ifi, Informasjonskontoret for farge og interiør, i ei pressemelding.

– Mangel på folkeskikk!

Ifølge Ifi, som også er interesseorganisasjonen for gulvbransjen i Norge, må butikk- og andre byggeiere reparere og bytte store areal med gulv hvert eneste år på grunn av pigger og brodder som lager hakk og hull i gulvet. Uansett om det er laminat-, gummi-, vinyl- eller linoleumsgulv, så blir det hakk og hull i gulvet. Når så smuss og fukt trenger ned i hulla, blir gulvet misfarga og stygt. I verste fall kan det gå så langt at gulvet går i oppløsing.

– Jeg mener at det å gå innendørs med pigger eller brodder, er mangel på folkeskikk og regelrett hærverk på annenmanns eiendom. Nå er det på tida at gamle som unge tar grep og skjerper seg, understreker Ifi-direktøren..

Tilby lånetøfler!

Å reparere piggskoskada gulv, er kostbart: Parkettgulv kan slipes og lakkeres på nytt, men for å få et jevnt og fint resultat, må man ofte reparere hele gulvet. Tilsvarende gjelder også for vinylgulv, der hele overflata ofte må skures av og lakkeres på nytt. Ifi oppfordrer derfor alle som har gulv i butikker og andre offentlige bygg om å henge opp plakater der folk oppfordres til å ta av seg broddene. Tilrettelegging med noen sitteplasser for å ta broddene av (og på igjen), anbefales også.

– Gjennom åra har vi fått mange innspill til løsninger, og et av de beste råda, synes vi, er å tilby lånetøfler. Det høres ut som en god og bærekraftig løsning, sier Ifi-direktør Kristian Owren.

Piggsko og brodder ødelegger gulv for store verdier

Brodder er veldig kjekt å ha ute på isen, men hører ikke hjemme på noe slags gulv. Foto: Pressefoto: Ifi

Også denne vinteren er det mange som trakker inn på butikker, kjøpesentre og offentlige kontorer med pigger under skoene. Det fører til at gulv for store verdier må repareres eller skiftes.

Fliser som er ødelagt av piggsko og brodder. Foto: Pressefoto: Ifi
Parkett med hull etter piggsko. Foto: Pressefoto: Ifi

– Merker etter pigger og brodder er jo sjeldent et problem i private hjem, men i offentlige bygg er det selvsagt annerledes, og jeg har måttet slipe og restaurere en del gulv som har vært ødelagt av pigger. Nylig var jeg for eksempel og så på en gulvskade i Hareid kirke, der noen har sittet og maura med piggsko så flisene må ha spruta. For å få vekk merkene, må vi skrape så mye at det kommer til å bli et søkk i golvet, forteller han.

Stiletthæl-skader

Når det kommer til private hjem – og delvis også hoteller, restauranter og tilsvarende – er det imidlertid en annen type fottøy som ofte kan gi vel så stygge og dype merker: sko med stiletthæler:

– Inni de tynneste stiletthælene er det en tre millimeter tykk stålkjerne. Dersom tuppen på hælen knekker – noe som ikke er så uvanlig – vil en kvinne på bare 60–70 kilo gi et trykk under hælspissen som per kvadratcentimeter tilsvarer trykket under føttene til en elefant på fem tonn! Da blir det fort mange dype, runde hull i golvet, forklarer Haga.

Flere bruker piggsko enn før

Han har foreløpig ikke sett skader fra piggsko som har vært så alvorlige at hele gulv har måttet skiftes, men han regner med at det ikke blir lenge til:

– Før var det jo ganske uvanlig med piggsko, og man brukte helst brodder, som man lett kunne ta av og på. De siste åra har imidlertid piggsko blitt mye mer tilgjengelige, og det er mange flere som bruker dem. Piggskoa er jo ikke så lett å ta av når man skal inn i en butikk, og dermed blir det mange flere skader på golvet enn vi så før. Går man inne med piggsko og snur brått på hælen, så blir det ganske så stygge riper, poengterer Lars Haga.