DIGGA står for Digitalt Audiovisuelt Akademi, og er et initiativ innen digital læring og audiovisuell produksjon for barn og ungdom som ble startet opp i Ålesund i 2021. Gjennom å utforske flere forskjellige fagområder, som filmproduksjon, animasjon, lyddesign og grafisk design, håper akademiet å gi den yngre generasjonen de nødvendige verktøyene og kunnskapen som trengs for å lykkes i en stadig mer digitalisert verden, samt bruke den kunnskapen på en samfunnsnyttig måte.

– DIGGA ble etablert med håp om å kunne tilby den mest spennende fritidsaktiviteten i Norge. Vi ønsket å skape en fritidsaktivitet for barn og unge som både berører viktige samfunnstemaer og gir barna muligheten til å uttrykke seg gjennom media og innholdsproduksjon, forteller daglig leder for DIGGA, Kaine Elmy.

Kurs og workshops

For å oppnå akademiet sitt satte mål, tilbyr DIGGA ulike aktiviteter i løpet av et 12 ukers semester. Disse aktivitetene kan være kurs, som er delt inn i tre ulike vanskelighetsgrader ut ifra alder og ferdighetsnivå. Kursene samles under det som kalles DIGGA fritid, og deles inn i kategoriene Intro, Shift og Edge. Introkurset er for barn i alderen 8–14 år som er nybegynnere, Shift for de litt mer viderekommende i alderen 10–16 år, mens Edge er den mest avanserte kategorien, og er beregnet for ungdommer i alderen 14–18 år som har jobbet mye med audiovisuelle prosjekter tidligere. I tillegg til dette finnes det muligheter for intensivkurs som går over en uke.

– Målet vårt er å skape en trygg plass der unge mennesker kan uttrykke seg gjennom medieinnhold. Vi er veldig fleksible og gir dem muligheten til å gjøre det de ønsker ved å bruke kreativiteten sin, sier Elmy.

Nå i fem byer

Siden oppstarten i Ålesund har DIGGA vokst i popularitet og anerkjennelse, og etter en stund utvidet de til Kristiansund. Det har også blitt en suksess, og har gjort at akademiet nok en gang utvider til enda flere regioner i Norge. Fra og med høstens semester kan barn og unge melde seg på DIGGA i Volda og Trondheim, i tillegg til Ålesund og Kristiansund. Neste år kommer det audiovisuelle akademiet også til Stavanger.

– Dette er veldig spennende tider. DIGGA valgte at jeg skulle komme inn nå fordi de stoler på at jeg kan ta prosjektet dit det fortjener. Dette er noe som kommer til å utvides hvert år, mener prosjektets daglige leder.

– Vi ønsker å utvide til alle byer i Norge. Vi er for eksempel ikke i Oslo nå, så det er et naturlig mål i framtida, men vi har også mål å etablere oss internasjonalt rundt om i Europa og verden. Nå er fokuset imidlertid på å etablere oss som en talentfull og gunstig organisasjon for nordmenn, smiler Kaine Elmy avslutningsvis.