Den aller første Hjem til jul-konserten ble arrangert på Bymisjonssenteret for fem år siden. Den ble til ved at Lise Ødegård, som er en av arrangørene, tok kontakt med Kirkens Bymisjon om å ha en julekonsert som skulle være et tilbud for alle.

– Jeg elsker å gå på julekonserter, men på det tidspunktet var jeg alene med fire barn og hadde ikke muligheten fordi jeg kjente på det å være litt fattig. Derfor kontakta jeg Kirkens bymisjon om å få til en konsert som alle kunne dra på, uavhengig av økonomi. De jubla med en gang, så jeg spurte en del venner og bekjente om de ville være med og de sa ja med en gang. Det var for fem år siden og etter det har det bare vokst, forteller Ødegård.

Fulle hus

I fjor ble konserten flyttet fra Bymisjonssenteret til Ålesund kirke. Det ble en braksuksess for Hjem til jul-konserten som fylte kirka til randen to ganger.

– Det var helt vilt! Folk strømmet til og det var skikkelig stort. Vi er overveldet over responsen vi fikk i fjor, smiler Lise Ødegård.

Årets Hjem til jul-konsert arrangeres fredag 15. desember og lørdag 16. desember, og det ser ut til at fjorårssuksessen gjentar seg – hvert fall hvis man ser på billettsalget til nå.

– Det er solgt over 600 billetter allerede. Det er voldsomt bra en drøy måned før konsertene, så det ser ut til at det blir utsolgt i år også. Det tyder på at vi har truffet en greie som folk setter pris på, og vi er veldig ydmyke over at det kommer så mange, sier Lise Ødegård og konferansier og vokal, Pål Bakke.

I fjor var Ålesund kirke fylt til randen under begge Hjem til jul-konsertene. Foto: Anne Marthe Vestre Berge

– Alle fortjener en julekonsert

Arrangørene understreker at Hjem til jul-konserten skal være en motvekt til konserter med «rikskjendiser» på juleturné, både i form av billigere billetter og at Hjem til jul satser på lokale krefter der alle medvirkende har tilknytning til Ålesund.

– Konserter med store kjendiser er ofte svært dyre, der én billett fort kan koste 600 kroner. Det er det ikke alle som har råd til, spesielt dersom hele familien skal. Derfor koster billettene våre 100 kroner per stykk og alt overskuddet går til Kirkens Bymisjon. Det tror jeg de fleste har råd til, og hvis ikke kan man få gratisbilletter med Kirkens Bymisjon. Alle fortjener å få en julekonsert, synes vi, fastslår Ødegård og Bakke.

Arrangør Lise Ødegård og konferansier/vokal Pål Bakke lover latter, sang og tårer under årets Hjem til jul-konsert i Ålesund kirke 15. og 16. desember. Foto: Kristian Moe

Hele følelsesspekteret

15. og 16. desember blir det fin og tradisjonell julemusikk i Ålesund kirke fremført av 16 lokale musikere. Fra arrangørene loves det også at publikum skal få kjenne på hele følelsesspekteret i løpet av konsertene.

– Vi håper å skape en høyuformell stemning fra folk kommer til kirka og til de drar. Det skal være latter, sang og tårer, hele følelsesspekteret. Men det viktigste er at folk kan smile og kose seg litt, sier Lise Ødegård og Pål Bakke.

Hjem til jul-troppen består av følgende personer:

Hallvard Fremstad, musikalsk ansvarlig/piano/arrangør og vokalistene Vilde Ødegård Pettersen, Lise Ødegård, Anna Bjånes, Pål Bakke (vokal/programleder), Kristine Wold Lamborg, Richard von Løwensprung, Ragnhild Skjong, vokalgruppa Gutta Boyz (Harald Volstad, Morten Oksavik, Roar Mele og Terje Vågnes) og Ålesundsnissen. Musikere: Stefan Olsen (gitar), Bjørn Helge Lervåg (bass), Galyna Bondarenko (fiolin) og Oddgeir Nossen (kirkeorgel).