Det var selvsagt covid-pandemien som førte til at Valderløpet måtte avlyses i 2020. Men bortsett fra dette året har både hovedløpet, Valderøya rundt, og barneløpa blitt arrangert hvert år siden 1974! Det gjør at årets løp blir nummer 50 – samtidig som løpet har 50-årsjubileum!

Allerede første året var det så mange som 96 deltakere i barneløpa! Det 8,7 kilometer lange Valderøya rundt fikk en litt treigere debut, med bare fem deltakere. Den første vinneren ble den nå 78 år gamle Kjell Leira, den gang en kjent politimann i Ålesund. Han vant også løpet i 1977.

Oddvar Brå og Karsten Warholm

Ole Martin Sæter har i mange år vært en viktig drivkraft for Valderløpet, som helt fra starten har vært arrangert av Valder IL. Han kan fortelle at det har vært flere kjente navn med i løpet gjennom åra – både noen som var kjent fra før og noen som ble det seinere:

– Den gamle langrennskongen Oddvar Brå var også en løper på høyt nasjonalt nivå, ikke minst i terrengløp. Han var med i Valderløpet i 1991 og vant – trass i at han løp med halsbetennelse og måtte ta det litt med ro. Og i 2008 ble 12-årsklassa for gutter vunnet av selveste Karsten Warholm!

Rekorder

Løypa til Valderøya rundt har vært forandra ørlite noen ganger gjennom åra. Løyperekordholderne i dagens løype er Håkon Stavik (27.30 i 2018) og Bryhild Synsnes (31.02 i 2004). Den som har vunnet desidert flest ganger gjennom åra, er Kristian Nedregård (16 ganger), med broren Svein Oskar som en like suveren nummer to (8 ganger). Dermed har de to brødrene til sammen vunnet hele 24 av de 49 Valderøya rundt-løpa som har vært arrangert til nå.

Når det gjelder fleste deltakelser i Valderløpet, topper Thorvald Jacobsen med 42. Også på denne lista er Svein Oskar Nedregård nummer to, men her er knivinga langt skarpere, og Svein Oskar trenger bare ett eneste forfall fra Thorvald for å komme opp på sida.

Jubileumsløp

Spesielt i år blir at det i tillegg til Valderøya rundt og de kortere barneløpa, vil bli arrangert et eget jubileumsløp kun for dem som var med på det første løpet i 1974! Dette løpet vil gå i den korteste barneløypa, som er 400 meter. Til det spesielle jubileumsløpet lokkes det med egen jubileumsmedalje og gratis deltakelse for dem som er kvalifiserte.

– Som vanlig blir det medalje til alle deltakerne i alle løpa, og i år har vi bestilt inn et spesielt medaljebånd med teksten «Valderløpet 1974-2024», opplyser Ole Martin Sæter.

De siste åra har deltakelsen i Valderløpet lagt på mellom 400 og 500 totalt, med 50-60 i Valderøya rundt. Årets løp går av stabelen lørdag 20. april.