Konkurransen går over to dager, 18. og 19. april, og det skal konkurreres i fagene bilmekaniker – lette kjøretøy, og bilskade, lakk & karosseri. Begge fagene tilhører studieprogrammet Teknologi- og industrifag (TIF), som er det nest mest populære studieprogrammet i fylket ved innsøking til skoleåret 2023/24.

Under NM skal 6 deltakere konkurrere i bilmekaniker – lette kjøretøy, mens det er 8 deltakere i faget bilskade, lakk & karosseri. Av disse har Borgund videregående skole en deltaker i hvert av fagene, og det er første gangen skolen er vertskap for NM.

– Det blir veldig spennende og veldig gøy for oss å få være vertskap for første gang. Det blir spesielt for våre elever å få være med i NM med så skarp konkurranse. Jeg tror det blir spennende og omfattende, sier avdelingsleder ved Teknologi- og industrifag på Borgund videregående skole, Dag Atle Lee Eksund.

Bilde fra bilbransjedag fra tidligere i år. Foto: Dag Atle Lee Eksund

Reelle oppgaver

Skolen har lagt opp til et tettpakket program for de to konkurransedagene. På tirsdagen blir det åpningsseremoni, registrering av deltakere, gjennomgang av regler og bli-kjent verksted for deltakerne før lunsj, før det skal gjennomføres to øvelser i konkurransen for bilmekaniker.

Resten av dagen blir brukt til sosialisering og avslapping, før det blir en skikkelig konkurransedag på onsdagen. Der blir det gjennomført tre øvelser i konkurransen for bilmekaniker og to øvelser i bilskade, lakk og & karosseri før lunsj. Etter lunsj blir de to siste øvelsene i bilmekaniker gjennomført, samt den siste øvelsen i bilskade, lakk & karosseri. NM avsluttes med medaljeutdeling og avslutning.

– Det er et ganske heftig og tettpakket program, der deltakerne jobber under press, understreker Eksund.

Hva kan du si om øvelsene i konkurransen?

– Alle oppgavene er reelle og står i læreplanen. Dette er oppgaver som elevene skal gjennom når de etter hvert går ut i lærlingperioden, så her får de øve på ting som står i læreplanen og som de senere skal gjennom, forteller Dag Atle Lee Eksund.