Det er ikke mer enn ti år siden rallylydighet ble godkjent som konkurransesport av Norsk Kennel Klub, men det har vokst med stor fart og blitt svært populært. Instruktør og kasserer i Sunnmøre Hundeklubb, Linda Myhre, forklarer hvorfor hun tror så mange blir fascinert av den nye lydighetsgreinen:

– I tradisjonell lydighet gir man én kommando, og så får man ikke lov til å kommunisere med hunden før oppdraget er utført. Dette er det relativt få hunderaser, som for eksempel sjæfer, som er i stand til å gjennomføre. Men i rallylydighet holder vi kontakten med hunden under hele trikset, og det gjør at så godt som alle hunder kan være med, sier hun.

Instruktør og kasserer i Sunnmøre Hundeklubb, Linda Myhre, har to svenske lapphunder, en på fem år og en på ni. Femåringen (på bildet) elsker å hoppe over hinder – mens niåringen helst lurer seg unna … Foto: Kenneth Kamp

Passer for alle

Det hele fungerer slik at noen setter opp en bane med mellom 15 og 22 skilt som viser ulike triks som hund og fører skal gjennomføre. Triksa er en blanding av elementer fra tradisjonell lydighet, freestyle og agility, og de må utføres i den rekkefølgen som bana er satt opp. Dessuten skal trikset gjennomføres innenfor en viss avstand fra skiltet.

– På forhånd må vi gå gjennom bana og pugge rekkefølgen, slik at vi vet hvor vi skal gå og hva vi skal gjøre når vi kommer til de enkelte skilta. Det blir litt på samme måte som alpinister som pugger løypa før de setter utfor. I konkurranse har vi åtte minutter på oss til denne innlæringa, forteller Linda.

Linda bruker fire kommandoer, «sikk, venstre, sakk, høyre» for å få hundene sine til å ta et åttetall mellom beina, men noen hunder kan ta hele trikset på kommandoen «åttetall». Foto: Kenneth Kamp

Et anna krav er at man ikke har lov å gi godbit før hele bana er gjennomført. Det som derimot ER lov underveis – og som det oppfordres til – er å gi ros.

– Dette er en aktivitet som passer for absolutt alle som har hund. Det eneste hunden trenger å kunne på forhånd, er å stå, sitte og bli, sier instruktøren.

Det konkurreres i fire klasser, fra klasse 1, som er for nybegynnere, til klasse 4, som er den mest avanserte.

Marianne Myrstad med sin Pembroke Welsh Corgi – samme rase som de kjente hundene som dronning Elizabeth II hadde. Hun begynte så vidt med rally-lydighet i 2018–2019, men hadde to års pause før hun begynte på igjen for fullt i 2021. Nå har hun ansvaret for rally-treningene til Sunnmøre hundeklubb. Foto: Kenneth Kamp

Agility

En annen hundesport som har blitt stadig mer populær de siste åra, er agility, som kom til Norge på slutten av 1980-tallet. Det finnes to varianter: agility hopp, som består av hinder, tuneller og slalåm, og vanlig agility som i i tillegg til disse hopp-elementene har balansehinder som stige, vippe og møne.

Hundeklubben

Sunnmøre Hundeklubb har treninger i Olsvika, rett før man kommer til Bingsa. Her disponerer de to store grusbaner, en der de trener rally-lydighet, tradisjonell lydighet og brukslydighet og en med apparater for agility. Klubben arrangerer også valpe- og unghundkurs, i tillegg til nybegynnerkurs i agility og rally. For tida har klubben rundt 430 medlemmer.

Kjellaug Busæt har holdt på med rally-lydighet i 14 år, det vil si lenger enn det har vært godkjent som konkurransesport i Norge. Saga er en seks år gammel såkalt jakt-golden, en slankere og sprekere utgave av golden retrieveren. Fargen er mørk gylden, slik golden retrieverne opprinnelig så ut – før det ble populært med lysere varianter. Foto: Kenneth Kamp
Rally-lydighet-bana består av ulike skilt som viser hvilke triks som skal gjøres. Løypa og rekkefølgen på skilta må pugges på forhånd, slik alpinister pugger løypa før start. I konkurranser må pugginga gjøres unna på åtte minutter. Foto: Kenneth Kamp
Valpekurs Foto: Kenneth Kamp