Ine Torvik Totland, Cecilie Wiig, Oda Torvik og Linn Krogsæter har til sammen 55 års erfaring i å ta seg av alt fra små pelsdyr til akvariefisker, reptiler, fugler og pinnedyr ved Dyresenteret i Ålesund. For noen uker siden tok de fagbrevet som praksiskandidater i dyrefaget på Gjermundnes vgs. Alle besto meget godt.

– Jeg vet at vi hadde god kompetanse fra før, men med fagbrevet i boks blir det liksom understreka at dette er noe vi kan, at vi har solid kunnskap i yrket vårt, sier Ine Torvik Totland, som er butikksjef på Dyresenteret i Ålesund.

Hun har savnet å ha et fagbrev, som er et bevis på kunnskapsnivået de innehar på Dyresentert. Så fort de fikk vite om det nye faget gjennom bransjeforeninga sin, heiv de seg rundt. De fikk godkjent erfaringen de har fra før og gjennomførte teoretisk eksamen og fagprøven som praksiskandidat.

– Vi har tatt mange forskjellige kurs tidligere; om ulike dyr, produkt og om kundebehandling. Men det er godt å få en samla og solid validering på hele faget, ikke bare smådrypp, sier hun.

All grunn til å smile, fagprøva er i boks. Framme fra v. Oda Torvik og Ine Torvik Totland (Dyresenteret), bak fra venstre: Cecilie Wiig, Julia Bettina Hammerø (prøvenemnda), Rakel Sekkenes Westad (prøvenemnda) Linn Krogsæter (Dyresenteret), Ida Meyer, lærer i dyrefaget (prøvenemnda) Berit Brudeseth. Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune

Nytt fag

Dyrefaget er et nytt fag og ble først etabler høsten 2021 på vg3-nivå og startet opp på vg2 året etter. Gjermundnes videregående på Vestnes er det eneste i fylket som tilbyr faget. Faget er enda så nytt at ingen har rukket å melde seg opp til fagprøve enda, men til neste år skal to lærlinger ta fagprøve. Det er fem som trenger læreplass og en lærling tar læretid i et annet fylke.

Gjengen på Dyresenteret var de første i fylket som gjennomførte fagprøven og i tillegg var de noen av de første i landet, bare en eller to kom de i forkjøpet på landsbasis. Så dette var en viktig milepæl for Fylkeskommunen, som har ansvar for videregående opplæring i fylket.

Her ser du en svært kompetent gjeng i dyrefaget. Bakerst fra venstre: Julia Bettina Hammerø (prøvenemnd), Cecilie Wiig, Linn Krogsæter, Rakel Sekkenes Westad (prøvenemnd), Ine Torvik Totland og Oda Torvik (framme). Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune

De fire praksiskandidatene fra Dyresenteret har i følge rådgiver Berit Brudeseth vært prøvekluter – eller prøvekaniner hvis vi skal holde oss til dyreriket, for hele ordningen.

– Nå er systemet etablert og klart for de som kommer etter. Vi ønsker oss både flere søkere til utdanninga, det er det plass til, og flere lærebedrifter, sier Brudeseth.

Hull i markedet

Hun mener det har vært et hull i markedet for denne type utdanning. Det at fagfolk innen dyrefaget nå vil kunne både supplere og avlaste dyrepleiere og dyrleger slik at de kan bruke kompetansen sin på en enda bedre måte har vi ikke hatt mulighet til tidligere.

Hun ser og møter mange ungdommer som ønsker å jobbe med dyr.

– Dyrefaget er en utdanning som kan passe mange dyreinteresse elever. Den kan være et fint springbrett til utdanninger som dyrepleier, dyrleger men også andre yrke innen helse og omsorg. Innenfor turisme, dyrebutikker, kennel, hundekurs og hundefrisører er det også behov for denne kompetansen, avslutter Berit Brudeseth.

Nå har de det svart på hvitt, all kunnskapen de har om dyr. f v. Cecilie Wiig og Linn Krogsæter. Foto: Dyresenteret