Ifølge nettstedet psykologisk.no skal bakgrunnen være en beregning psykolog Cliff Arnall gjorde i 2005 for å finne årets mest depressive dag. Det inngikk en rekke variabler i kalkulasjonen som til sammen fastslo datoen.

Den tredje mandagen

Konklusjonen ble den tredje mandagen etter nyttår. Nyttårsforsetter er brutt, sparekontoen tom etter julemoroa, været er surt, og i tillegg er helgen over. Arnall skal angivelig ha fått oppdraget av en britisk reiseoperatør som ønsket å finne den mest deprimerende dagen i året. Teorien var at jo verre folk hadde det, desto større var sannsynligheten for at de ønsket å komme seg vekk. Til tross for at verdens mest deprimerende dag ofte blir trukket fram og markert – også i Norge, har dette blitt tilbakevist en rekke ganger som relativt uviten-skapelig og lite troverdig.

Leverer på forventninger

Likevel: Når jeg tittet ut av vinduet denne mandagsmorgenen og kjente godt etter, må jeg innrømme at jeg i et lite øyeblikk lot meg henfalle til en betydelig grad av negativitet og tenkte at dette høres jo i grunnen ut til å henge på greip. Farevarslene i værmeldingen kommer like tett som regjeringens pressekonferanser om koronapandemien og minner oss om at klimakrisen kanskje er nærmere enn vi liker å tro, renta og koronasmitten er stigende, samfunnet er delvis nedstengt, og strømprisen er altfor høy. Og hvor ille står det ikke til i verden når selv svenskene mobiliserer forsvaret og sender halve hæren til Gotland?

Ikke glem at et lite smil kan redde dagen for noen.

Når alt kommer til alt

Det er fort gjort å gjøre slike tøvete greier som vedtatte blåmandager til selvoppfyllende profetier og glemme at de fleste av oss som bor i Norge, tross alt har trukket vinnerloddet. Vi har gode og varme hus som beskytter oss mot drittværet. I Tonga ble bambushusa et lett bytte for tsunamien som traff øya for noen dager siden. I Norge kan vi straks starte vaksinering av femåringer, samtidig som store deler av verdens befolkning fortsatt venter på den første dosen. Antall koronasmittede stiger, men de færreste av oss som er vaksinerte blir særlig syke. Det er lett å glemme at boliglånsrenta på 90- tallet for mange var godt over 15 prosent, og at allerede den gangen sang den britiske artisten Sting om «at russerne også var glade i barna sine».

Det vi kan gjøre noe med

Norske myndigheter må få orden på det norske strømmarkedet, slik at billig strøm igjen blir et gode for oss som bor i dette kalde landet; det vil være et konkurransefortrinn for norsk næringsliv og et insitament for å gjennomføre det grønne skiftet. Beskytt sårbare grupper, åpne opp igjen samfunnet nå og la det stå til før flere av dem som driver i rammede bransjer, ser livsverkene sine smuldre bort mellom fingrene. Og når du kjenner at du har fått nok av regjeringens pressekonferanser om pandemien, da går det heldigvis an å skifte kanal. Husk å kildesortere, for ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Og fremfor alt: Ikke glem at et lite smil kan redde dagen for noen. Med ønske om ei strålende uke!