Verdens overdosedag markeres hvert år over hele verden for å minnes dem som har mista livet i overdose, samtidig som man formidler kunnskap om hvordan overdoser kan forebygges. I Norge ble det i fjor registrert 241 narkotikautløste dødsfall (overdoser), ifølge Folkehelseinstituttet. Dette er det laveste antallet siden 2013.

I Ålesund blir det markeringer på dagtid på Joachim Rønnebergs plass (Rådhusplassen) og i Brattvåg. Der vil det være stands ved ulike organisasjoner og enheter som yter ulike tjenester for rusavhengige og deres pårørende. Det blir også appeller, diktlesning og lystenning. På kveldstid blir det så lysmarkering på Frelsesarmeen i Apotekergata og sofasamtale på Bymisjonssenteret i Parkgata.

Appeller og dikt

På Joachim Rønnebergs blir det blant anna appell ved Arild Knudsen fra Foreninga for human narkotikapolitikk, mens en kjent rusavhengig her i byen vil lese dikt, opplyser Eva-Brit Langva hos Kirkens Bymisjon.

– Etter arrangementet på Rådhusplassen vil Arild Knudsen også være med ut og møte noen av brukerne av tiltaksapparatet, legger hun til.

På kveldstid inviteres det til åpent møte med sofasamtale i Bymisjonssenteret i Parkgata. Der kommer til sammen sju ulike deltakere til samtalen: Michelle Muren, som er åpent rusavhengig, og Arild Knudsen kommer fra Foreningen for human narkotikapolitikk; Christine Eidset representerer Ung i livet; Sonja Sætre er ruskonsulent for ungdom i Ålesund kommune; Kai Knutsen er erfaringskonsulent innen rus; Line Renathe Bruvoll er erfaringskonsulent for pårørende; og Ruben Barstad representerer ambulerende rusteam. De skal blant anna orientere om tiltaksapparatet og hvilken hjelp som finnes.

Tema for sofasamtalen blir hvordan man kan forebygge rusmisbruk blant unge og hjelpe unge som ruser seg eller er i risiko for å utvikle rusavhengighet

– Nullvisjonen må bort

– Vi må legge fra oss nullvisjonen om rus, for folk kommer uansett til å fortsette å ruse seg. Da er det dét vi må forholde oss til, sier Langva,

De som står bak arrangementene, er arbeidsgruppa for Verdens overdosedag, som består av Kirkens Bymisjon Møre, LPP Ålesund og omegn (Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse), Mental Helse Ålesund, Frelsesarmeen, Blå Kors og Ålesund kommune.