– Det nye restauranttilbudet vårt har blitt svært godt tatt imot både av hotellgjestene våre og av lokalbefolkningen, og det er vi selvsagt glade for, sier hotelldirektøren ved Hotel Noreg, Thomas Wilhelmsen.

Han forteller at tanken om å starte opp en restaurant på det som lenge bare har vært et rom-og-frokost-hotell, dukka opp etter at de ansatte en kokk i sommer. Fram til da hadde hotellet kjøpt inn catering til gjester som ville ha varm mat.

Fra catering til egen kokk

– I fjor sommer kjøpte vi inn 6 000 treretters middager gjennom catering, noe vi ikke tjente noe som helst på. Én årsak til dét er at catering blir kjøpt inn med 15 prosent moms, mens vi må selge med 25 prosent moms fordi gjestene spiser her. Vi bestemte oss da for heller å ansette en kokk, slik at vi kunne lage og servere enkle middagsretter til gjestene våre. Dermed kunne vi denne sommeren servere 6 000 middager som vi hadde laga selv – og da tjente vi også noen kroner på det, forteller Wilhelmsen.

Da sommersesongen var over, syntes de det var synd om de måtte sende kokken av gårde, og da dukka tanken opp om å starte opp en liten hotellrestaurant.

– Enkelt og rimelig

– Vi skal ikke være noen eksklusiv restaurant og konkurrere med de etablerte restaurantene i byen. Men vi ser at det er en trend blant gjestene våre at de ønsker seg gode, enkle retter til en rimelig pris, og det ønsker vi å gi dem. Vi opplever også at det å kunne gå ut og spise et enkelt måltid som ikke koster for mye, er noe som mangler i Ålesund i dag, så vi tror at vi har truffet en nisje også for dem som bor her i byen, sier han.

Menyen består av et par forretter, diverse burgere og dagens rett. Den siste har fast pris, men varierer fra dag til dag. Onsdag er det ball – og det har ifølge hotelldirektøren ført til noen kommentarer:

Onsdagsball!

– Det er jo torsdag som er balldagen på Sunnmøre, så det er noen som har kommentert at vi ikke må rote med tradisjonene. Men siden Fjellstua, som har samme eiere som oss, har ball på torsdag, tenkte vi at vi kunne prøve en annen dag – og til nå har det vært en suksess. Den første onsdagen serverte vi 21 porsjoner med ball, og nå på onsdag gikk det ut 40 porsjoner med ball! Det er vi veldig godt fornøyde med.

Foreløpig er restauranten på Hotel Noreg åpen på kveldstid fra mandag til fredag, men på balldagen har de valgt å åpne restauranten litt tidligere på ettermiddagen:

– Vi ser at det er en del eldre mennesker som ønsker å spise ball, og de vil helst ha middag litt tidligere på dagen. Så da har vi valgt å legge til rette for dem, sier Wilhelmsen.

70 år neste år

Hotelldirektøren opplyser at Hotel Noreg er et av byens to eldste hoteller. Dagens hotell ble åpna i 1954, etter at et tidligere hotell hadde blitt bomba i stykker under andre verdenskrig (av engelskmennene, ved et uhell). Den gangen og i flere tiår framover hadde Noreg et stort kjøkken og restaurant, som ålesunderne benytta flittig. Dette endra seg sakte, men sikkert etter hvert som byen fikk flere hoteller og flere restauranter.

– Etter hvert ble vi bare et rom- og frokosthotell, og i 2019 ble det store restaurantkjøkkenet erstatta med et nytt og mindre, som var bedre tilpassa den funksjonen det hadde fått. Men akkurat nå skulle vi ønske at det var bittelitt større, sier Thomas Wilhelmsen med et smil.

Innredninga i spisesalen har mye til felles med menyen på den nye restauranten: ikke overdådig, men enkel, funksjonell og helt passe smakfull. Foto: Kenneth Kamp