Norwind Offshore er et rederi som spesialiserer seg på spesialskip for bygging, drift og vedlikehold av havvind-parker. Rederiet har bestilt to nybygde såkalte CSOV-er (Commisioning Service Operation Vessels) fra Vard, og mandag 12. juni ble det første av disse døpt ved Skansekaia i Ålesund.

Til stede ved dåpen var representanter for rederiet, verftet, leverandører og samarbeidspartnere.

– Dette er en merkedag for oss, sier administrerende direktør i Norwind Offshore, Svein Leon Aure.

Etter dåpen lød «Ja, vi elsker» fra en trompet på dekk. Foto: Kenneth Kamp

Nybygd

Norwind Gale er altså den første nybygde CSOV-en i flåten til Norwind Offshore. Fra før har de en SOV (Service Operation Vessel), Norwind Breeze, som Vard bygde om fra et plattform-forsyningsfartøy, og som ble døpt i Brattvåg 30. mai. Til sammen skal rederiet etter hvert ha fem fartøy i flåten, to nybygde og tre ombygde.

Designet på Norwind Gale er Vard 4 19, utvikla av Vard Design i Ålesund. Viktige stikkord som ligger til grunn for designet er sikkerhet, komfort, funksjonalitet og logistikk om bord. Skroget ble bygget ved Vard Braila i Romania, mens Vard Brattvåg har stått for utrustinga og ferdigstillinga.

Skipet er allerede sikra kontrakt for de neste 12 månedene og skal rett ut i operasjonell drift for et dansk energiselskap.

Norwind Offshore er eid av familiene Farstad, Volstad og Kleven.

Fakta: Norwind Gale

● Lengde: 85 meter

● Bredde: 19,5 meter

● Hybrid framdriftssystem med batteri

● Forberedt for morgendagens energibærere

● Kapasitet til overnatting for 87 personer i single lugarer, med mulighet for å øke til 120

● Utstyrt med et tredimensjonalt bevegelseskompensert gangveisystem med integrert logistikkløsning og 3D-kran

På podiet før dåpen, f.v.: kapteinen på Norwind Gale, Tommy Øvstegård; konsernsjef for Norwind Offshore, Svein Leon Aure; verftsdirektør ved Vard Brattvaag og Vard Søviknes, Arnt Inge Gjerde; og gudmor Gitte Bengtsson. Foto: Kenneth Kamp
Norwind Gale er det første av to nybygde CSOV-er som Norwind Offshore har bestilt fra Vard. CSOV er en type spesialskip for bygging, drift og vedlikehold av havvind-parker. Foto: Kenneth Kamp