– Borgundfjordfisket er hele grunnlaget for at folk bosatte seg i Ålesund by, og binder sammen by og land. Både lokale og tilreisende vil her få en unik mulighet til å oppleve det tradisjonsrike fisket på bygrunna og i Borgundfjorden. Det planlegges også for aktiviteter på land med mye moro for hele familien i byen, forteller Ann-Helen Svinø.

Under årets arrangement blir det konkurranser i form av største Borgundfjordtorsk og «Gulltorsken». «Gulltorsken» går ut på at du må treffe nøyaktig tall på vekten, ikke nødvendigvis største fisken. Vekten blir bestemt på forhånd av Ålesund sentrumsforening.

Borgundfjordfiske Foto: Ole-Martin Sæthermoen

Det blir konkurranser i klassen junior og voksen, et inkluderende arrangement for alle, det er bare å melde seg på og prøve fiskelykken. Man kan fiske fra båt eller stå på land om man ønsker. Det blir satt opp telt på Rådhusplassen, hvor fangsten veies, premier deles ut og hvor det blir rom for å mingle med andre fiskeinteresserte denne lørdagen. Billetter ligger ute, så det er bare å melde seg på å prøve fiskelykken.

– Målet er at «ByTorsken» vil vokse seg til å bli en større festival allerede i 2024, og at fiskebåter, restauranter, hoteller og butikker blir en naturlig del av programmet gjennom aktiviteter og kortreiste fiskeretter rett i fra fjorden. Det er et stort ønske fra oss i Ålesund Sentrumsforening å kunne bidra til at bysentrum får enda mer aktivitet i de mørke vintermånedene, sier daglig leder Ann-Helen Svinø.

Jørgen Skårbrevik har fisket en store torsk. Foto: privat