Skodjejenta Rebekka Magerholm er storfornøyd med sine tre år på medialinja til Akademiet i Ålesund. Det siste året lagde hun sin egen kokebok; det var så inspirerende at hun bestemte seg for å studere videre i ei heilt anna retning enn hun hadde tenkt:

– På tredjeåret, i det som kalles mediespesialiserende fag, skulle vi lage et fritt valgt medieprodukt, som vi enten kunne bruke et halvt eller et helt år på. Først tenkte jeg å lage en podkast, men til slutt bestemte jeg meg for å kombinere interessene mine for grafisk design, foto og matlaging og lage en kokebok. Jeg valgte også å bruke hele året på den, sier Rebekka.

Hun forteller at målet var å lage ei kokebok med oppskrifter som var fargerike og smakfulle, samtidig som de hadde en god og sunn sammensetning av næringsstoffer. Men alt skal jo ikke alltid være bare sunt, så noen gode søtsaker, som gulrotkake og brownies, fikk også plass.

Arbeidet med kokeboka innebar både fotografering og grafisk utforming. Selve oppskriften er inspirert fra ulike kilder, forteller hun, men i stor grad har hun endra på krydder og ingredienser, slik at hun har gjort dem til sine egne.

Ros til lærerne

Hun forteller at de jobba svært selvstendig med oppgava, samtidig som lærerne var veldig støttende og hele tida pusha henne litt lenger enn hun selv hadde tenkt:

– Lærerne på Akademiet er helt spesielle! Måten de følger deg opp og støtter deg, og all kunnskapen de har, er bare fantastisk. I det hele tatt kunne jeg ikke vært mer fornøyd med de tre år mine der, roser Rebekka.

Besøk hos Ellemelle

Underveis i kokebokprosjektet var Rebekka også på besøk hos designbyrået Ellemelle, der hun ble godt mottatt og fikk gode råd:

– Jeg synes det er utrolig flott at Ellemelle satt av tid til å ta imot meg slik de gjorde. De var veldig støttende og medvirka til at jeg fikk lyst å jobbe i bransjen, sier hun.

Salgssuksess

Det var ikke en del av skoleprosjektet å framstille kokeboka fysisk, men Rebekka bestemte seg likevel for å bestille noen fysiske eksemplarer fra et trykkeri og prøve å selge den.

– Jeg var veldig i tvil om hvor mange bøker jeg kunne få solgt, og det var jo en ganske stor investering, så jeg kunne ikke risikere å sitte igjen med altfor mange. Det endte med at jeg bestilte 50 bøker fra trykkeriet, og de ble solgt ut nesten med en gang. Jeg ble fullstendig overvelda av responsen!

Suksessen med første opplag førte til at hun bestilte inn 50 nye bøker. Selv om hun fortsatt har rundt halvparten av disse igjen, er hun godt fornøyd med salget:

– Ja, jeg har tjent ganske godt på kokeboka mi – ikke minst med tanke på at det var et skoleprosjekt!

En fargerik, smakfull og sunn salatbowl à la Rebekka. (Dobbeltside fra kokeboka hennes, der hun selv har stått for både fotografi, tekst og grafisk design.) Foto: Rebekka Magerholm

Veien videre: grafisk design

Responsen fra de som har kjøpt kokeboka har vært god, og hun også blitt oppfordra til å lage enda en kokebok, men det ser hun ikke for seg at hun kommer til å gjøre:

– Det var kjekt å lage kokeboka, men det var veldig mye jobb, og det tok uendelig mange timer, så det blir neppe aktuelt med noen bok nummer to, sier hun lattermildt.

Dette skoleåret har Rebekka valgt å gå på bibelskole, men veien videre er klar:

– Jeg skal bli grafisk designer! Men hadde det ikke vært for Akademiet, hadde jeg kanskje endt opp med noe helt anna, sier Rebekka Magerholm.