Historien om Devold tar oss helt tilbake til 1853. Da startet den visjonære gründeren Ole Andreas Devold produksjonen av ullplaggene som har holdt folk varme i generasjoner.

Ole Andreas Devold vokste som ett av tolv søsken med både far og morfar i tekstilbransjen. Her fikk han grundig opplæring før han som 20-åring reiste til Tyskland for å gå i lære hos tyske tekstilmestere. Der ble han imponert over hvor langt tekstilproduksjonen hadde kommet, og kom hjem til Ålesund med strikkemaskin og fire håndvevstoler. Deretter tok det ikke lang tid før han var i gang med å produsere votter, luer, undertøy og arbeidsklær, som ble starten på Devoldfabrikken i 1853.

Christine med to gensere fra midten av 90-tallet. Foto: Kristian Moe

Flyttet til Langevåg

Fabrikken i Ålesund gikk godt på 1860-tallet, men dampmaskinen som drev spinneriet ble etter hvert for liten. Det gjorde at Ole Andreas Devold så seg om etter vannkraft og i 1868 flyttet han fabrikken til Langevåg, hvor han bygde Devoldfabrikken og en av landets første kraftstasjoner for elektrisk strøm.

Utover 1870-årene produserte Devold et mangfold av tekstiler av ull innen veving og strikking, og nye plagg ble hele tiden tilpasset markedets behov.

Etter hvert fikk Devoldfabrikken både elektrisk lys og telefon, og tok senere også i bruk båt i salgsprosessen. Norges eldste dampbåt i tre, DS Thorolf, ble bygget i 1911 og ble brukt som salgsbåt fra svenskekysten i sør til Russland i nord, hvor den leverte ullplagg til fiskere og andre slik at de kunne holde seg varme.

Maria Lilly Flakk og Knut Flakk. Foto: Pressefoto
En vevd jakke. Mønsteret fra jakken har blitt lagd et eget undertøy av. Foto: Kristian Moe
Foto: Kristian Moe
Foto: Kristian Moe
Ullundertøy fra gamle dager. Foto: Kristian Moe

Devold i dag

Helt siden Ole Andreas Devold startet opp det som skulle bli et industrieventyr, har merkevaren Devold vokst seg til å bli velkjent over hele landet. Produksjonen har selvfølgelig endret seg drastisk siden 1850-tallet, men Devold har fortsatt med å produsere kvalitetsullplagg gjennom alle årene.

– Det har jo blitt en veldig kjent merkevare. Selv om jeg ikke er sunnmøring kjenner jeg veldig stolthet over merkevaren. Den har sterke røtter til Sunnmøre, men også i Norge generelt, så det ligger mye stolthet der. Devold har blitt en merkevare som folk tror på og som folk har blitt glad i, sier Christine Haraldstad-Sindum, som jobber med design og produktutvikling i Devold.

I dag produserer Devold flust av ulike ullprodukter, og man kan finne alt fra ullundertøy til yttertøy, sokker, luer og votter. I tillegg har de kolleksjoner innen arbeidstøy, mellomlag, ullfleeze og mye mer.

– Jeg føler at alle har et forhold til Devold. Vi produserer alt selv, som gjør at det er mange muligheter. Det er veldig spennende å jobbe med, og jeg vil si at vi er innovatører på det vi holder på med. Og så er det utrolig gøy å sitte i de samme, gamle lokalene i dag, som de satt i før. Det er unikt, mener Haraldstad-Sindum og Ronny Vadseth, som jobber med produktutvikling innen strikk og vev.

Det var fullt av gamle plagg som skulle vises frem på det historiske moteshowet under 170-årsfeiringen. Foto: Kristian Moe
Fra det historiske moteshowet. Foto: Pressefoto
Modellene ikledd historiske Devold-plagg. Foto: Pressefoto

170-årsfeiring

Onsdag denne uka var det duket for feiring av det 170 år lange tekstileventyret til Devold. Distributører, ambassadører, ansatte og andre med tilknytning til bedriften, var samlet på Devoldfabrikken for å markere 170-årsjubileumet. Der ble det både sang og underholdning, men høydepunktet var nok det historiske moteshowet som hadde blitt satt opp, der modeller viste frem historiske Devold-plagg.