Det kan vel godt hende det er omtrent slik du reagerer på ordet Ålesundsbrannen. Og du er i din fulle rett. Det kan vel være at vi som skriver, har spunnet så lenge på samme temaet at ingen gidder å feste seg med ka vi skriver.

Men no skal dåkke høre!

Den store leden over det gjentatte maset om Bybrannen til tross, hender det rett som det er når undertegnede går på byen, at han avbrytes i sine dype tanker om Livet og Døden av folk som stiller spørsmål om Bybrannen. Og ett av spørsmåla er nettopp dette: «Kor begynte egentlig brannen og kor slutta han?» Og så hender det en og anna en sjelden gang at det er ungdommer som viser interesse for Ålesundsbrannen, og det er slett ikke sikkert de vet nåkke anna enn at det har brent en gang ... Ja, ja – ka det enn er som ligger bak, her kommer i alle fall svara:

Tegning (på et brevhode) av Aalesunds Preserving Co. Limited.
«Smørfabrikken», Nedre Strandgate 39, på et bilde tatt forrige torsdag. Foto: Einar Welle

Begynnelsen

Ute i Nedre Strandgate lå hermetikkfabrikken Aalesunds Preserving Co Limited. Og i den fabrikken starta Brannen. Den lå der vi i dag har Nedre Strandgate 39. Til venstre ovenfor ser du ei tegning av fabrikken. Den var ei forholdsvis stor trebygning. Til høyre novenfor ser du den fabrikken som blei bygd opp på branntomta av den gamle. Den gikk under navnet «Smørfabrikken». Nå er der forskjellige aktiviteter i «Smørfabrikken», Nedre Strandgate 39.

Bilde fra Borgundvegen, vi ser vestover og har Borgundvegen 41 for enden av det kvite stakittgjerdet. Utsnitt av foto fra slutten av 1920-åra.
Borgundvegen, der Brannen slutta (i forgrunnen til høyre), utsnitt av et bilde tatt av den portugisiskfødte ålesundsgutten Vasco Pinhol i 2020. Foto: Vasco Pinhol

Slutten

På fargebildet over til høyre begynner vi i høyre bildekant, går mot høyre og stanser ved det store, rustbrune treet. Det er ei blodbøk som ligger der det huset sto, som var det første som sto igjen etter ilden hadde gått over byen. Huset ved siden av til venstre, er bygd etter Brannen. På det svart/kvite bildet følger vi det kvite gjerdet fra høyre mot venstre. Gjerdet slutter ved det huset som ikke brente, der blodbøka ligger. Dette er altså Brusdalshuset, Borgundvegen 41. No er huset revet. Det lille parkanlegget der blodbøka står, kalles gjerne Brusdalshagen.