Skribenten tok kontakt med turistsjef Brunvoll, som akkurat nå er svært opptatt av at pandemien snart skal være over, og at turistene igjen kan komme til øyriket. Ronny, som er fra Steinshamn på Harøya utenfor Aalesund, reiste første gangen til Svalbard og Longyearbyen i oktober 2012, for å begynne i jobben som turistsjef. Men i 2019 reiste han og familien til fastlandet og bygde hus i Lofoten. Her bodde de i halvannet år før lengselen til Svalbard ble for stor, og han og familien, som i tillegg til Ronny består av kone og en tenåring flyttet tilbake i juni 2020. Midt under pandemien. Så nå har Ronny vært den lengst-sittende turistsjef der oppe, med til sammen snart 8 år. Forøvrig har han også to voksne barn bor i Oslo og på Lillehammer.

Ronny Brunvoll.

Det magiske Svalbard

Alt Ronny lokker turistene med er det han sjøl er mest glad i: En fantastisk og spennende natur, store opplevelser året rundt, ekstreme variasjoner mellom sesongene, og et nordlyse og en stjernehimmel som må være det nærmeste vi kommer det uendelige verdensrommet. På Svalbard er det kun «tre årstider»: Sol-vinter, sommeren og mørketida. Det er et tett og nært lokalsamfunn, et kulturliv, mat, og en puls verdig en mye større by! Svalbard er MAGISK hele året, men februar og oktober er Ronnys favoritt måneder. Dette handler mye om lyset som forsvinner, for så å komme tilbake - verdens vakreste fargespill, ifølge Ronny. På Svalbard kan store isbjørner rusle helt inn til Longyearbyen, og da må en være på vakt. – Dette er heldigvis ikke noe som skjer så ofte, forklarer Ronny. - Når en ferdes på Svalbard må en alltid være på vakt mot situasjoner som kan oppstå, men når du kjenner naturen her oppe så setter du deg ikke i en slik situasjon med mindre en er veldig uheldig, forklarer han, samtidig som han understreker at det er ingen ære forbundet med å skyte kongen av Arktis.

Ronny Brunvoll, Svalbard. Foto: Privat

Barentsburg og Ny-Ålesund

I Barentsburg kommer Norge og Russland svært tett på hverandre. – Vi har et godt forhold til russerne lokalt, og samarbeidet her oppe påvirkes i liten grad av storpolitikken. Det kommer også mange russiske turister hit opp, forteller Ronny. Det er langt å reise fra Longyearbyen til Ny-Ålesund, og dit reiser en de ca.100 nautiske milene med båt fra Longyearbyen. – Det er så langt dit at denne turen tar en stort sett en gang i året, forklarer han.

Sunnmøre og Liverpool?

– Uansett blir svaret feil, Så jeg får si det slik:Jeg er veldig glad i Ålesund, og ser på det som min by, sjøl om jeg er fra Harøya. Og selv om han er oppvokst på den delen av Harøya som i sin tid var å anse som en del av Romsdalen, korrigerer han sjeldent de som kaller han Sunnmøring. I tillegg til Svalbard, sin kone og Ålesund, elsker Ronny Liverpool FC, og er svært aktiv i verdens nordligste supporterklubb. Vi vil følge med deg Ronny, på alle reportasjene fra Svalbard som dukker opp i TV-ruta. «You Never Walk Alone»

Ronny på tur, det eine med megarøye nordpå. Foto: Privat